Skriftlig spørsmål fra Kristoffer Robin Haug (MDG) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:602 (2021-2022)
Innlevert: 07.12.2021
Sendt: 07.12.2021
Besvart: 14.12.2021 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Kristoffer Robin Haug (MDG)

Spørsmål

Kristoffer Robin Haug (MDG): Hvilke tiltak vil helseministeren gjennomføre for å hindre at helsepersonell som er fratatt sin autorisasjon på grunn av grenseoverskridende atferd eller seksuelle overgrep overfor pasienter, kan fortsette å utøve individuell samtaleterapi, og hva vil ministeren gjøre for å bedre pasientvernet?

Begrunnelse

VG publiserte nylig en sak om behandlere innen psykiatri/klinisk psykologi som har utsatt pasienter for overgrep eller grovt grenseoverskridende atferd, og derfor mistet autorisasjonen sin som helsepersonell, og som til tross for dette tilsynelatende fortsetter å virke som terapeuter under den ubeskyttede tittelen “psykoterapeut”, eller uten tittel i det hele tatt. Dette lar seg gjøre fordi dagens lovverk ikke krever noen lisensiering eller autorisasjon for utøve psykoterapi, ettersom dette ikke regnes som helsehjelp når det ikke utøves av autorisert helsepersonell. I stedet vil det falle inn under regelverk for alternativ behandling. For utøvere av alternativ behandling er det frivillig å registrere seg i det offentlige registeret for disse, og Helsetilsynet kan ikke forby utøvelse av denne typen virksomhet som en del av sine reaksjonsmuligheter.
For pasienter som på egen hånd (uten å søke henvisning via fastlege) oppsøker hjelp i forbindelse med psykiske plager eller lidelser vil det kunne være vanskelig å skille mellom autorisert og ikke-autoriserte behandlere. Ikke-autoriserte behandlere vil gjerne kunne tilby sine tjenester til lavere priser enn autorisert personell. Dette kan i verste fall føre til at personer i en svært sårbar situasjon søker psykisk helsehjelp hos personer som har blitt fratatt sin rett til å tilby psykisk helsehjelp.
Etter lignende avsløringer i vår ble det besluttet en internevaluering hos Helsetilsynet, samt nedsatt et utvalg som skulle vurdere dagens lovverk og komme med eventuelle forslag til lovendringer. Jeg mener det her foreligger en åpenbar svakhet i dagens lovverk, og at dette skaper risiko for at utøvere av uforsvarlig og ulovlig praksis kan fortsette med dette innenfor den alternative sektoren når de blir fratatt sine roller som helsepersonell. Jeg håper derfor helseministeren allerede nå kan gi en tilbakemelding om at det vil komme forslag til lov- og praksisendringer for å bøte på problemene VG-sakene har avslørt.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg deler bekymringen til representanten etter det som har fremkommet i VG om at helsepersonell utøver virksomhet med individuell samtaleterapi etter at de har mistet sin autorisasjon som helsepersonell pga. grenseoverskridende atferd. Denne saken og andre saker, herunder den såkalte Varhaugsaken, tyder på at det samlede system har kommet til kort når det gjelder å forebygge, reagere, gripe inn og forhindre videre skadelig atferd fra helsepersonell, også etter at helsepersonell er fratatt sin autorisasjon.
Det er satt ned et utvalg som gjennomgår og vurderer daværende fylkesmenns, Statens helsetilsyns og Statens helsepersonellnemnds saksbehandling i saker som gjelder overgrep begått av helsepersonell mot pasienter i perioden 2010 til 2020. Utvalget ble opprettet i kjølvannet av den ovennevnte Varhaugsaken. Sakskomplekset berører både Helse- og omsorgsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementets ansvarsområder. Gjennomgangen skal primært omfatte Helse- og omsorgsdepartementets ansvarsområde, men skal også se på grenseflaten mot Justis- og beredskapsdepartementets ansvarsområde. Utvalget skal vurdere om det er læringspunkter å finne. I tillegg skal utvalget vurdere og peke på eventuelle svakheter i dagens regelverk, og eventuelt foreslå lovendringer. Utvalget er bedt om å vurdere om pasienter som er behandlet av helsepersonell som har begått overgrep, bør kontaktes både som ledd i tilsynet og for å hindre at overgrepene fortsetter. Lovgrunnlaget for slik kontakt skal vurderes. Utvalget skal også vurdere hvordan helsepersonell som mister sin autorisasjon bør følges opp.
Utvalget skal avgi sin rapport med anbefalinger innen 1. april 2022. Jeg vil på bakgrunn av utvalgets rapport vurdere nødvendige tiltak.