Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:653 (2021-2022)
Innlevert: 08.12.2021
Sendt: 13.12.2021
Besvart: 05.01.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Vil statsråden sikre fortgang i arbeidet med å forlenge rekvireringsretten for sykepleiere og farmasøyter for koronavaksiner, og legge forholdene bedre til rette for at apotekene kan bidra til den viktige jobben med å sette den tredje vaksinedosen de neste månedene?

Begrunnelse

Fremskrittspartiet har lenge engasjert seg for å sikre farmasøytrekvirering av vaksiner. Dette bidrar til at apotekene kan avlaste kommunene og fastlegene på en god måte. samt til at terskelen for å ta vaksiner reduseres. Det er også en forenkling for folk flest og en bedre fordeling av viktige oppgaver i helsetjenesten. Det er bra at noen kommuner har brukt apoteker til å vaksinere mot covid-19, og det burde langt flere kommuner gjøre. Det viktigste er at den som skal sette vaksine har nok kunnskap rundt kundens helsetilstand til å gjøre vurdering om vaksine bør gis.
Høringen med forslag om å forlenge sykepleiere og farmasøyters rett til å rekvirere koronavaksiner også i 2022 hadde frist 1. desember. Apotekforeningen har flere gode innspill i sitt høringssvar, som regjeringen burde implementere kjapt. De mener at staten bør dekke kostnadene for vaksinene som settes på apotekene slik at de også kan tilbys gratis, for å få fortgang på leveringen av vaksinene vil de at apotekgrossistene bør kunne distribuere programvaksiner (fra FHI) til egne apotek og at apotek bør få muligheten til å fakturere samarbeidende kommuner månedlig for utført vaksinering.
Spørsmålsstiller håper statsråden er enig at vi bør bruke alle virkemidler for å få fortgang på vaksineringen. Mange apotek har ledig kapasitet til å bidra til vaksineringen, og har i stor grad åpent på kvelder og i helger som kan bidra til at flere kan og vil vaksinere seg.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Under pandemien er det viktig å sikre at nødvendige oppgaver knyttet til vaksinasjon utføres samtidig som helsepersonellets øvrige løpende oppgaver ivaretas. For å tilrettelegge for at det er tilstrekkelig kapasitet blant helsepersonell til å rekvirere vaksiner mot covid-19 til enkeltpasienter, forlenget jeg 10. desember sykepleiernes og farmasøytenes rekvireringsrett ut 2022. Dette avlaster legene og gir rom for at helsesykepleierne kan ivareta arbeidet med barn og unge.
Mange kommuner har under pandemien utfordringer med å skaffe personell til alle oppgavene som skal følges opp. Det er også kommunene som har ansvar for å tilby koronavaksine til de som oppholder seg i kommunen. Koronavaksinasjon krever helsefaglig utdannelse og spesiell opplæring, og de som har denne kompetansen er også involvert i mye av det andre koronaarbeidet i kommunene.
Gjennomføringen av koronavaksinasjon kan organiseres med de samarbeidspartnerne kommunene finner riktig å benytte. Apotek har farmasøyter med rekvireringsrett for koronavaksine og opplæring i vaksinasjon mot influensa i tillegg til opplæring i koronavaksinasjon. Det er kommunens behov som er styrende for om avtaler med apotek skal inngås. Samtidig er det viktig at det legges til rette for at kommunene faktisk ser på denne muligheten til å gi et mer tilgjengelig tilbud som også kan avhjelpe kapasitetsutfordringer og bidra til økt vaksinasjonsdekning med oppfriskningsdoser raskt.
Apotekene er i stand til å raskt kunne bistå de kommunene som har behov for bistand med vaksinasjon. Vi har derfor arbeidet med flere tiltak som gjør det enklere for kommunene å ta i bruk apotek, herunder veileder for kommunene, en standardavtale for kommunene og en oppgjørsordning for apotek. Det er allerede flere kommuner som har tatt i bruk denne muligheten.