Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Hvordan vil statsråden rydde opp i manglene ved barns rettssikkerhet og vil statsråden gjøre noe for å kartlegge tilstanden ved de andre politidistriktene?
Begrunnelse
I følge politiets årsrapport for 2020 ble mindreårige satt på celle i 240 tilfeller, det samme tallet for 2019 var 278. De fleste mindreårige som blir satt i arrest, blir satt i arrest i Oslo, med henholdsvis 170 tilfeller i 2020 og 248 i 2019.
I mai besøkte Sivilombudet arresten i Oslo politidistrikt, og peker i sin rapport på flere mangler ved barns rettssikkerhet i sentralarresten. Blant kritikken følger det at barn mangler tilgang til voksne. I følge arrestinstruksen skal mindreårige i politiarrest til enhver tid ha mulighet til samvær med en voksen ansatt i arresten, barnevernet eller helse og omsorgstjenesten, som befinner seg i lokalene. I følge rapporten var informasjonen barna fikk i liten grad tilpasset sitt nivå og sin alder. Ved innsettelse fikk barna samme skriftlige informasjon som voksne, med både et språk som kunne være vanskelig å forstå og manglende info om de spesifikke rettighetene som gjelder for barn, også om retten til voksenkontakt. Når barn fratas friheten, skal det skje over et kortest mulig tidsrom. I rapporten trekkes det også frem at barna sitter unødig lenge i arrest. Barna satte i gjennomsnitt i 14 timer i arresten i perioden 01.01.21-12.05.21, og de aller fleste som ble brakt inn etter kl. 18:00 måtte overnatte.
Sivilombudet påpekte også at det manglet gode alternativer til bruk av celle for barn som var pågrepet eller innbrakt. I sentralarresten var enkelte av cellene forsøkt tilpasset mindreårige, men Sivilombudet påpeker at cellene likevel ikke var egnet for barn.
I følge rapporten er nasjonale tall for bruk av arrest for mindreårige usikre. Tallene for hvor mange barn som plasseres på celle og hvor mange som får alternative rom er også usikre. Det er også usikkert hvor mange politidistrikt som har slike alternative rom.