Skriftlig spørsmål fra Linda Hofstad Helleland (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:621 (2021-2022)
Innlevert: 09.12.2021
Sendt: 09.12.2021
Rette vedkommende: Finansministeren
Besvart: 21.12.2021 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Linda Hofstad Helleland (H)

Spørsmål

Linda Hofstad Helleland (H): Partene i arbeidslivet har bedt om en lønnstøtteordning for å forhindre massepermitteringer for de kriserammede bedriftene som rammes av de nye smitteverntiltakene. I E24 onsdag 8. desember uttalte statsråden at en lønnstøtteordning ikke er aktuelt nå.
Hvorfor mener statsråden at en lønnstøtteordning i tråd med innspillene fra partene ikke bør innføres nå?

Begrunnelse

I forbindelse med at næringsministeren møtte partene i arbeidslivet onsdag 8. desember uttalte statsråden til NTB at det viktigste i spørsmålet om kompensasjon for næringslivet var å «holde folk i arbeid». De nye innstrammingstiltakene skaper stor usikkerhet for mange arbeidstakere og bedrifter, og partene mener det trengs tiltak for å hindre massepermitteringer. LO, NHO og Virke er samstemte i spørsmålet om innføring av en lønnsstøtteordning for å hindre massepermitteringer de nærmeste ukene. Etter møtet med partene uttalte næringsministeren at han ikke ønsker å innføre en lønnsstøtteordning nå.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Siden smitteverntiltakene ble strammet inn tidlig i desember har regjeringen gjeninnført en rekke økonomiske krisetiltak, se blant annet en oversikt på regjeringen.no.
Fredag 10. desember begynte regjeringen arbeidet med å utvikle en ny lønnsstøtteordning i samarbeid med LO, NHO og Virke. Fredag 17. desember la regjeringen frem et forslag til hvordan ordningen kan se ut, se beskrivelse Ny lønnsstøtteordning - regjeringen.no. Vi har senere foreslått enkelte justeringer i ordningen.
Den foreslåtte lønnsstøtteordningen retter seg mot virksomheter med omsetningsfall som er rammet av de nylig innførte smitteverntiltakene. Ordningen kan bidra til at arbeidsgiverne kan holde ansatte i jobb og unngå permittering. Støtten er ment å dekke deler av lønnskostnadene til de som ellers ville blitt permittert. Det følger blant annet av statsstøtteregelverket at det ikke skal gis subsidier til den delen av arbeidsstokken som bedriften uansett har økonomisk grunnlag for å beholde og dekke lønnskostnader for selv.
I arbeidet med utviklingen av ordningen har LO vært opptatt av at det må være en forutsetning for å få støtte at bedriften beholder alle sine arbeidstakere, dvs. at ordningen ikke kan kombineres med bruk av permitteringsinstituttet. Uten et slikt krav ville det vært en fare for selektering av de mest sårbare arbeidstakerne. Jeg foreslår likevel at arbeidsgivere som allerede har permittert i desember, etter innstrammingen av smitteverntiltakene, også kan få støtte for desember om de tar de ansatte tilbake innen 21. desember.
Det er lagt opp til at ordningen skal bygge på den tekniske løsningen for den tidligere lønnstilskuddsordningen ved avbrutt permittering og at Skatteetaten skal forvalte den. Som i den tidligere ordningen legges det opp til automatisert saksbehandling med etterskuddsvis utbetaling. Det legges opp til at autorisert regnskapsfører/ revisor skal bekrefte at foretaket er støtteberettiget, og det vil bli tilsvarende innsynsløsning som i ordningen for tilskudd ved avbrutt permittering. Det tas sikte på at søknadsportalen åpner for søknader for desember måned den 10. februar 2022. Søknader for januar måned vil åpne 10. april.
Jeg håper ordningen kan bidra til at mange arbeidsgivere vil finne det lønnsomt og verdifullt å holde på sine arbeidstakere gjennom en periode med strenge smitteverntiltak.