Skriftlig spørsmål fra Morten Wold (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:646 (2021-2022)
Innlevert: 10.12.2021
Sendt: 10.12.2021
Besvart: 20.12.2021 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Morten Wold (FrP)

Spørsmål

Morten Wold (FrP): Vil statsråden ta initiativ til å tilby gratis hurtigtester til folket?

Begrunnelse

Samfunnet står i en større smittebølge enn hva det noen gang har gjort tidligere. Flere sykehus melder om sprengt intensivkapasitet, i tillegg til at omikron-varianten kan står for større smittespredning enn hva vi har sett blant de tidligere korona-variantene. Testing er viktigere enn noen gang for å kartlegge, og for å få kontroll på smitten. Til tross for dette koster en hurtigtest rundt 100 kroner på apotekene, noe som gjør terskelen høyere for å teste seg.
Fremskrittspartiet mener det er viktig å gjøre testing enda mer tilgjengelig for folk – også selvtester. Å bidra til smittekontroll skal ikke koste penger, særlig ikke i en situasjon der testing er viktigere enn tidligere og mange familier sliter med skyhøye strømpriser. Rimelige og tilgjengelige selvtester er viktig for å få kontroll på smittespredningen.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: En god teststrategi er et effektivt tiltak for å avdekke og begrense smittespredningen. Regjeringen har nylig sørget for at Helsedirektoratet har gjennomført hurtiganskaffelse av 25 millioner tester. I tillegg er det inngått en rammeavtale som gir rom for anskaffelse av 50 mill. tester, samtidig som vi vil foreslå ytterligere bestillingsfullmakt for å inngå rammeavtaler som gir oss trygghet for at vi har de testene som trengs tilgjengelige i 2022.
Testing på kommunale teststasjoner er et gratis lavterskeltilbud som benyttes i stor grad.
Det er viktig at kritiske samfunnsfunksjoner ikke blir rammet og at samfunnet er åpent så langt det smittevernfaglig lar seg gjøre. Regjeringen har valgt å prioritere tester til personer i kritiske samfunnsfunksjoner som er i smittekarantene. Det samme gjelder de som arbeider i barneverninstitusjoner, på institusjoner med psykisk utviklingshemmede eller lignende, og som er i smittekarantene. Disse har mulighet for fritak fra arbeidskarantene under forutsetning av daglig testing. Videre prioriterer vi personer som har symptomer, herunder barn og unge mellom 7 og 18 år, ansatte i barneverninstitusjoner eller på institusjoner med psykisk utviklingshemmede og lignende, samt ansatte i helse- og omsorgstjenesten og i andre kritiske samfunnsfunksjoner. Vi legger også til rette for annen screening etter smittevernfaglig vurdering, slik som jevnlig testing av barn og unge, særlig i områder med vedvarende høyt smittetrykk, og jevnlig testing i helse- og omsorgstjenesten i enkelte situasjoner og i områder med vedvarende høyt smittetrykk. Vi prioriterer også testing ved innreise til landet.
Videre har Helsedirektoratet publisert en veileder for prioritering og bruk av selvtester i kommunen. Ut fra veilederen og lokale forhold, vurderer kommunene hvordan de vil benytte tilgjengelige tester.
Testing bidrar til å holde samfunnet åpent, og det er derfor et mål med mer jevnlig testing av barn, ansatte i utdanningssektoren, fagfolk i helse- og omsorgstjenesten og andre som jobber med sårbare grupper, folk i andre miljøer med mye smitte og eventuelt folk i kultur- og næringsliv. Dette er en ny strategi som regjeringen jobber etter, og som kan innføres når alle anskaffelser er gjennomført.