Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:658 (2021-2022)
Innlevert: 10.12.2021
Sendt: 13.12.2021
Besvart: 20.12.2021 av olje- og energiminister Marte Mjøs Persen

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Kan statsråden bes avklare hva en europeisk CO2-avgift, på nivåer tilsvarende Norske partiers ønsker (utenom FrP), på henholdsvis 2 000 og 3 000 kroner pr. tonn vil utgjøre for endret strømpris fra europeiske kraftverk?

Begrunnelse

Regjeringen vil øke CO2-avgiften i Norge til 2 000 kroner pr. tonn innen 2030. Andre partier som SV vil gå enda lenger, og har i høst tatt til orde for å øke denne ytterligere til 3 000 kroner pr. tonn innen 2030. FrP er eneste parti som ikke ønsker denne økningen av avgifter.
Framskrivninger fra finansdepartementet viser en forventet kvotepris i Europa på 1.000 kroner pr. tonn innen 2030, mens Norges partier, utenom FrP, ønsker vesentlig høyere CO2 avgift på 2 000,-/tonnet eller mer. CO2 prisene trekkes fram fra flere parter som en av årsaksforklaringene til de skyhøye strømprisene vi opplever i Europa og Norge i disse dager. Hvilke konsekvenser vil det få for strømprisene i Europa, og dermed Norge med dagens reguleringer fra regjeringen, om Europa følger etter Norges eksempel med 2 000,- kroner per tonn CO2 eller mer.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Prisen på CO2-kvoter har den siste tiden økt kraftig. Ved starten av 2021 lå prisen på i overkant av 30 euro per tonn. I desember i år har prisen vært opp imot 90 euro per tonn, noe som med dagens kronekurs tilsvarer over 900 kroner per tonn.
Økt CO2-pris, sammen med økte gass- og kullpriser, er en viktig grunn til økte kraftpriser i det europeiske kraftmarkedet i år. Dersom CO2-prisen skulle øke ytterligere, vil dette gi en høyere marginalkostnad for produksjon av kraft fra kull- og gasskraftverk. Dette vil påvirke prisene i det europeiske kraftmarkedet, og derfor også norske kraftpriser.
Samtidig er det mange faktorer som påvirker den europeiske kraftprisen, og det er vanskelig å gi et enkelt svar på hvordan endring i én av faktorene vil slå ut på prisen. En økning i CO2-prisen vil også påvirke andre størrelser i markedet. Blant annet vil det endre konkurranseforholdet mellom ulike kraftteknologier og gjøre det mer lønnsomt å bygge ut kraftproduksjon uten utslipp. Ved en større grad av utslippsfri kraftproduksjon i kraftmiksen vil CO2-prisens påvirkning på kraftprisen reduseres.
Basert på NVEs regnemodell for kostnader ved ny kraftproduksjon anslås det at energikostnaden i et gasskraftverk (LCOE – Levelized Cost of Energy) øker med ca. 3 øre per kWh når CO2-prisen øker med 100 kroner per tonn. Dersom kvoteprisen øker til for eksempel 2000 kroner per tonn tilsvarer det en økning i LCOE på 45 øre per kWh. Det vil ha stor påvirkning på kraftprisen i Europa de timene gassprisen er prissettende teknologi, men det er vanskelig å gi et klart svar på dette i lys av de mange faktorer som påvirker kraftprisen.