Olaug Vervik Bollestad (KrF): Hvordan vil statsråden følge opp lovforslag fra Helse- og omsorgsdepartementet om endringer i tobakksskadeloven?
Begrunnelse
Hver dag dør i snitt 18 mennesker av røykerelatert sykdom i Norge, eller om lag 6000 årlig. Røyking er den levevanen som tar flest liv – i form av hjerte- og karsykdom, kols og ikke minst kreft. Røyking er også en hovedårsak til sosiale helseforskjeller. Selv om relativt få unge begynner å røyke i Norge i dag, er det fortsatt over en halv million mennesker som røyker daglig. Tobakksskadene vi ser i samfunnet nå er et resultat av flere tiårs røykevaner. Forsterket innsats for røykeslutt er ikke bare svært god folkehelsepolitikk, men også samfunnsøkonomisk lønnsomt. Helsedirektoratet har tidligere beregnet samfunnsgevinsten til 2-3 milliarder kroner per prosentpoeng nedgang i andelen røykere.
22. juni i år sendte Helse- og omsorgsdepartementet forslag til endringer i tobakksskadeloven på høring. Formålet med lovendringene er særlig å redusere tobakks- og nikotinprodukters tiltrekning på og tilgjengelighet for barn og unge, og å beskytte befolkningen, og særlig barn, mot passiv røyking. I tillegg foreslås det flere tiltak for å begrense bruken av e-sigaretter blant barn og unge.
Av konkrete tiltak foreslås blant annet røykfrie idrettsarenaer, bussholdeplasser og lekeplasser og forslaget om 25 års aldersgrense når det gjelder kjøp av e-sigaretter. Flere kommuner har nylig tatt initiativ til å begynne arbeidet med å gjøre flere offentlige uteområder røykfrie, som for eksempel Stavanger, Trondheim, Bodø, Tromsø og Skien. Vedtaket i Stavanger kommune i forbindelse med budsjettarbeidet for 2021 er godt et eksempel lokalpolitisk støtte til røykfrie uteområder:
“4.3 Flere røykfrie områder på egen kommunal grunn
Som et bidrag til å bedre folkehelsen og gjøre byen vår mer attraktiv for barn og unge, ønsker samarbeidspartiene å gjøre flere offentlige områder røykfrie, og følgelig triveligere for publikum. Dette vil også være et viktig bidrag til å bedre folkehelsen, og til at færre unge starter å røyke. Barn og unge fortjener et særlig vern mot passiv røyking, og områder som brukes av disse er spesielt viktige. Aktuelle steder kan være badesteder, lekeplasser, busskur, gågater, idrettsanlegg, m.m. Vi ønsker at kommunen tar et større grep om egne uteområder. Kommunedirektøren bes legge fram en sak på hvordan og i hvilke planer dette kan implementeres."