Skriftlig spørsmål fra Nora Jungeilges Heyerdahl (MDG) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:681 (2021-2022)
Innlevert: 14.12.2021
Sendt: 15.12.2021
Besvart: 22.12.2021 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Nora Jungeilges Heyerdahl (MDG)

Spørsmål

Nora Jungeilges Heyerdahl (MDG): Hva vil regjeringen gjøre for å støtte Litauen, og vil Kinas behandling av Litauen få konsekvenser for de pågående forhandlingene om en frihandelsavtale mellom Norge og Kina?

Begrunnelse

Litauen har den siste tiden møtt sanksjoner fra Kina etter at Taiwan sist måned åpnet et konsulat i Vilnius, der navnet Taiwan ble brukt. Litauen er fjernet fra de kinesiske toll-databasene, som i praksis gjør det umulig å importere litauiske varer til Kina. 9. desember meldte Reuters at Kina nå truer internasjonale selskaper med boikott, om disse fortsetter å handle med Litauen. Dette representerer en ny og mer alvorlig økonomisk maktbruk fra Kina, som bryter med etablerte spilleregler i det internasjonale samfunnet.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Det er beklagelig at forholdet mellom Kina og Litauen blir stadig mer anspent en siste tiden. Litauen fremhever at «ett Kina»-politikken ligger fast. Norge, i likhet med de fleste andre stater, fører også en ett-Kina-politikk. Dette innebærer at vi ikke anerkjenner Taiwan.
Vi har stor forståelse for at konflikten med Kina er krevende for Litauen. Vi har uttrykt vår støtte til Litauen både bilateralt og i rammen av NB8-samarbeidet.
Det er uakseptabelt at Kina benytter utilbørlig politisk press og straffetiltak mot Litauen. Jeg forstår at EU-kommisjonen nå kartlegger de faktiske handelshindringene og å bakgrunn av dette vil vurdere å bringe saken inn for WTOs organer. Norge vil følge saken nøye.
Det er også svært beklagelig at kinesiske myndigheter har pålagt den litauiske ambassaden i Beijing store begrensninger Vi forventer at Kina etterlever sine forpliktelser under Wien-konvensjonen om diplomatiske samkvem.
En åpen og regelbasert verdenshandel er en grunninteresse for en liten, eksportrettet økonomi som Norge. Kina er Norges største handelspartner i Asia, både på eksport- og importsiden. En frihandelsavtale vil bidra til bedre betingelser for norsk næringsliv. Vi må fremme norske interesser på en helhetlig måte. En stans i frihandelsavtaleforhandlingene med Kina vil ikke bidra til å bedre forholdet mellom Kina og Litauen, men snarere bidra til en ytterligere polarisering i internasjonal politikk. For at vi skal klare å løse de store utfordringene verdenssamfunnet står overfor, trenger vi engasjement og samarbeid, også med Kina.