Seher Aydar (R): I budsjettforliket ble det enighet om å «gjennomføre en pilotordning i Oslo med teknisk løsning for sikring av notoritet for personkontroller som politiet foretar dersom den som blir kontrollert vil la seg registrere. Ordningen skal innebære at den som blir stoppet kan motta en bekreftelse på kontrollen".
Kan statsråden avklare om det betyr at den som kontrolleres mottar en bekreftelse automatisk, hvordan pilotordningen skal organiseres, om arbeidet er i gang og om det er samme pilotordning som Oslo byråds forsøksprosjekt?
Begrunnelse
I budsjettforliket mellom regjeringen og SV ble det enighet om blant annet dette:
«Stortinget ber regjeringen gjennomføre en pilotordning i Oslo med teknisk løsning for sikring av notoritet for personkontroller som politiet foretar dersom den som blir kontrollert vil la seg registrere. Ordningen skal innebære at den som blir stoppet kan motta en bekreftelse på kontrollen.»
I en rapport gjort av Antirasistisk Senter fra 2017 kommer det fram at over 12 prosent av dem som er født med én eller to utenlandske foreldre, opplever at politiet stopper dem regelmessig.
Norge har også fått internasjonal kritikk for dette. Den 5. april 2018 konkluderte FNs menneskerettighetsråd med at politiet i Norge med sin ID-kontroll rent faktisk bedriver etnisk profilering.
Det kan også ha innvirkning på tilliten til politiet, og forsterke opplevelsen av å bli å mistenkeliggjort. Dette er et alvorlig problem. Derfor skaper nye vedtak om kvitteringsordning entusiasme blant mange som ønsker å bygge tillit og arbeider mot etnisk profilering.
Det er litt uklart om regjeringens pilotordning er det samme som Oslo byråds forsøksprosjekt med kvitteringsordning i Oslo-politiet (jfr. Plattform for byrådssamarbeidet 2019 – 2023 i Oslo kommune, kap. 11 En trygg by med god beredskap: Byrådet vil arbeide opp mot staten om å få innføre et forsøksprosjekt med kvitteringsordning i Oslo- politiet).