Skriftlig spørsmål fra Grunde Almeland (V) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:707 (2021-2022)
Innlevert: 16.12.2021
Sendt: 17.12.2021
Besvart på vegne av: Kultur- og likestillingsministeren
Besvart: 03.01.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Grunde Almeland (V)

Spørsmål

Grunde Almeland (V): Vil statsråden sørge for at også virksomheter som har endret sammenslutningsform som en del av nødvendig omstrukturering under pandemien likevel kvalifiserer til kompensasjonsmidler, gitt at de kan vise til at tidligere virksomhet er videreført i ny sammenslutning?

Begrunnelse

Vi i Venstre får mange innspill ifra næringsdrivende innen kultur, evenement- og serveringsbransjen som er urolige for om de omfattes av de videreførte og justerte ordningene for koronastøtte ifra regjeringen.
Noen bedrifter har kanskje drevet som enkeltmannsforetak for deretter å starte opp aksjeselskap i løpet av korona-pandemien. Vi er redd for at disse faller mellom to stoler i forhold til kravet om historikk for å være kvalifisert for støtte.
Evenementsbransjen og kulturbedrifter kan ha stort omsetning på enkeltarrangementer som samtidig skaper store lokale virkninger innen andre bransjer som servering og hotell. Mange av disse ble godt støttet av stimuleringsordningen for kultur midt i pandemien og opplevde at de ble oppfordret til at AS formen var den rette.
Derfor er noen av dem nå veldig overrasket over at Kulturrådet avslår alle deres søknader om kompensasjon for år 2021. Grunnlaget for slike avslag kan være at AS-et er for nytt selv om la oss si egennavn og næringskode er det same som for tidligere ENK. Samtidig får disse bedriftene avslag på søknader om kommunal kompensasjon i denne perioden mest sannsynlig fordi kommunene tror at Kulturrådet tar seg av næringen.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Jeg har full forståelse for den frustrasjonen som mange i kulturlivet opplever. Situasjonen er svært krevende. Vi jobber for å legge til rette for ordninger og hjelpetiltak som treffer. Jeg understreker at smitteverntiltak og kompenserende tiltak skal sees i sammenheng. Vi har gjeninnført og forbedret støtteordninger som kultursektoren trenger, slik at kulturlivet kan holde aktiviteten i gang så langt som mulig.
Stimulerings- og kompensasjonsordningen for kultursektoren treffer ulike behov. Stimuleringsordningen dekker kostnader ved å gjennomføre et kulturarrangement. Kompensasjonsordningen skal fremover gi kompensasjon for tapte inntekter fra kulturarrangementer.
I stimuleringsordningen er hovedregelen at søkeren, for å kunne motta tilskudd, må være registrert i Enhetsregisteret. Det gjelder ingen krav til når registreringen må ha skjedd for at man skal kunne motta stimuleringstilskudd. Altså vil de aktørene representant Almeland nevner, kunne motta stimuleringstilskudd dersom de oppfyller ordningens øvrige vilkår og prioriteres innenfor ordningens ramme.
Jeg ønsker å forbedre kompensasjonsordningen for kultursektoren. Det er nå flere selskap som har behov for å foreta omstruktureringer også under en pandemi. Jeg har derfor lyttet til innspill fra sektoren og har sendt på høring en justering der datoen for registrering i Enhetsregisteret (for å kunne omfattes av ordninga) er foreslått endret fra mars 2020 til 1. oktober 2021. Jeg ser frem til videre dialog med hele kulturbransjen om forslaget.