Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:714 (2021-2022)
Innlevert: 17.12.2021
Sendt: 17.12.2021
Besvart: 04.01.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Hva er statsrådens plan for å sikre tilstrekkelig beredskap for koronahåndtering i julen?

Begrunnelse

Vi er mange som gleder oss til å samle familien og feire jul i år, men dessverre er det mange ansatte i helsevesenet som må bruke julen på å jobb fremfor å være med familien. Det står det stor respekt og takknemlighet av. I tillegg vet vi at julehøytiden i år blir en periode med enormt trykk på helsevesenet. Samtidig mange sykepleiere utbrent etter lang tid med pandemihåndtering, og julen byr ofte på økt sykefravær. Da er det viktig at beredskapen er på plass.
Om man ser til Stavanger sykehus, så tar de imot alle som ønsker å bidra til å sikre liv og helse. Der har de tatt i bruk både pensjonister og studenter som ønsker å bidra til å avlaste helsevesenet. Det er selvfølgelig noe vi i Fremskrittspartiet heier på. Fremskrittspartiet la frem et løst forslag om nettopp å bruke pensjonister og studenter som ønsker det, til å bidra i koronahåndteringen, men forslaget ble nedstemt.
Fremskrittspartiet er bekymret for at arbeidsmengden i helsevesenet kan bli enorm, fordi man ikke har nok ansatte i beredskap. Derfor er det viktig at statsråden har en klar plan på hvordan dette skal håndteres.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Man vet aldri når sykdom eller skade inntreffer. Derfor trenger vi et helsetjenestetilbud med akuttmedisinsk beredskap med mulighet for å yte gode og forsvarlige helsetjenester døgnet rundt. For mange i helse- og omsorgstjenesten innebærer dette arbeid også når andre kan ta fri, blant annet i juleperioden. Dette har helsetjenesten lang erfaring med og gode systemer for å håndtere.
Som representanten beskriver er situasjonen krevende i år etter en langvarig og høy arbeidsbelastning for fagfolkene gjennom pandemien, mange innlagte pasienter denne høsten og vinteren, samt høyt sykefravær. En slik situasjon krever gode ledere som både ivaretar de ansatte og klarer å få til en forsvarlig drift. Samtidig vet vi at belastningen ikke er den samme alle steder.
Det er det enkelte helseforetak som har ansvar for forsvarlig drift og bemanning, og som må legge planer for å sikre tilstrekkelig beredskap gjennom julen. Flere helseforetak og kommuner har allerede oppfordret studenter og pensjonister med helsefaglig bakgrunn om å melde seg og bidra.
Regjeringen har nylig forlenget unntaket fra avkortingsreglene for pensjonert helsepersonell frem til juli 2022 slik at de kan bistå helse- og omsorgstjenesten uten at pensjonen blir avkortet.
Vaksineringen fortsetter for fullt. I tillegg til mobilisering av Forsvaret og apotekene, legges det til rette for å mobilisere studenter i medisin og helsefag som kan bistå kommunene i vaksinasjonsarbeidet. Helsefagstudenter med midlertidig lisens i henhold til covid-19-forskriften og studenter med lisens etter lisensforskriften inngår i ordningen. Ordningen er enkel å administrere for kommunene. Mange medisin- og helsefagstudenter jobber allerede i helse- og omsorgssektoren. Disse oppfordres til ikke å melde seg til denne ordningen, da det er behov for studentene der hvor de alt har arbeidsavtaler.