Skriftlig spørsmål fra Roy Steffensen (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:734 (2021-2022)
Innlevert: 19.12.2021
Sendt: 20.12.2021
Besvart: 06.01.2022 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Roy Steffensen (FrP)

Spørsmål

Roy Steffensen (FrP): Etter regjeringsskiftet har det kommet noen saker hvor ESA ser ut til å ha påvirket regjeringens handlingskraft.
Kan jeg få oversikt over hvilke møter politisk ledelse har hatt med ESA etter regjeringsskiftet, i saker som spesielt angår arbeidsgiveravgiftssone, lønnsstøtteordning samt problematikken rundt omtvistet krav, men gjerne også oversikt over andre møter politisk ledelse i andre departement har hatt med ESA om andre saksområder?

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Det er viktig for regjeringen at rekkevidden av EØS-samarbeidet er mest mulig avklart. Det er avgjørende for å ivareta norske interesser og for å unngå at det legges unødige begrensninger på nasjonale tiltak som følge av at EØS-avtalen tolkes feil. Slik avklaring har blant annet vært viktig under arbeidet med lønnsstøtte til næringslivet som følge av korona-pandemien.
God dialog med ESA var ett av de sentrale temaene jeg tok opp med ESAs president Bente Angell-Hansen i mitt første møte med henne 28. oktober i fjor. Noe av foranledningen til dette var at det siden slutten av 2020 hadde vært en omfattende prosess mellom norske myndigheter og ESA for å finne frem til en best mulig ordning med differensiert arbeidsgiveravgift for perioden 2022 til 2027. Denne ordningen er nå godkjent av ESA og trådt i kraft, og sikrer næringslivet i distriktene gode og forutsigbare rammebetingelser fremover. Vi snakket også om reglene om rapporteringsplikt for utenlandske oppdragstakere og arbeidstakere som tar oppdrag i Norge. Også i denne saken har vi gjennom god dialog funnet frem til gode løsninger for Norge.
Utover dette har jeg hatt et telefonmøte med ESA-president Angell-Hansen 20. desember 2021. Dette møtet handlet om lønnsstøtteordningen. I denne saken var det liten tid til rådighet for foreløpige avklaringer av EØS-rettslige rammer og vilkår, og modellen for ordningen var under utvikling parallelt med dialogen med ESA. Den korte prosessen har gjort arbeidet med de foreløpige avklaringene mer krevende enn normalt. Til tross for dette har det vært en god og konstruktiv dialog. Under møtet ble det blant annet bekreftet at reglen om at det ikke kan gis lønnssubsidier for mer enn 80 pst. av bruttolønnen til støtteberettigede ansatte er absolutt i det midlertidige EU/EØS-statsstøtteregelverket for covid-pandemien (Temporary Framework). Videre var det i møtet enighet om nytten av å få avklart rammene for lønnsstøtteordningen, slik at den kan godkjennes og iverksettes raskt.
Ingen andre fra politisk ledelse i Finansdepartementet har hatt møter med ESA siden vår regjering tiltrådte. Jeg har ikke oversikt over eventuelle møter som måtte være avholdt mellom politisk ledelse i andre departementer og ESA, og kan ikke svare for disse.