Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:758 (2021-2022)
Innlevert: 21.12.2021
Sendt: 21.12.2021
Besvart: 04.01.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Mener statsråden at det er akseptabelt at politiske ytringer i et demokratisk ordskifte brukes som del av et beslutningsgrunnlag for bruk av tvang mot en enkeltperson?

Begrunnelse

Mandag denne uken ble det fattet midlertidig vedtak mot en kvinne i Trondheim om plassering og tilbakehold i institusjon uten eget samtykke, jf. Hol. § 10-3. Kvinnen er gravid i femte - sjette uke. Representanter fra kommunen, politiet og ambulansepersonell møtte opp på døren hennes for å ta henne med for å utføre rustest.
Under sakens bakgrunn nevnes det; “[...][kvinnen] har i mange år vært profilert i aviser og sosiale medier om legalisering av rusmidler og prostitusjon.” “[...] cannabis, fleinsopp og syre. Noe som [kvinnen] har uttrykt en positiv og liberal holdning til i Adresseavisen og i sosiale medier.”
Bestemmelsen i Helse- og omsorgstjenesteloven er viktig for å sikre beskyttelse av skade på foster under svangerskap. Likevel skal det offentlige være svært varsomme med å legge vekt på politiske ytringer i en slik sannsynlighetsvurdering som bestemmelsen legger opp til.
Kvinnens rett til å ytre slike meninger er også beskyttet av grl. § 100 og EMK art. 10, og bør ikke begrenses av frykten for sanksjoner. Dette fordrer at det sikres en særlig beskyttelse mot ethvert inngrep fra statens myndigheter.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Gravide rusmiddelavhengige kan tas inn og holdes tilbake i institusjon uten eget samtykke dersom misbruket av rusmidler er av en slik art at det er overveiende sannsynlig at barnet vil bli født med skade, og det ikke er tilstrekkelig med hjelpetiltak. Når interessene bestemmelsen skal ivareta tilsier at vedtaket må gjennomføres straks, kan kommunen treffe et midlertidig vedtak. Forslag om endelig vedtak skal sendes fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker innen to uker.
For å treffe vedtak om tilbakehold av gravide rusmiddelavhengige uten eget samtykke, må kommunen ha klare holdepunkter for at kvinnen er gravid, at hun faktisk bruker rusmidler og at bruken er av en slik art at det er overveiende sannsynlig at barnet vil bli født med skade.
Frivillige hjelpetiltak skal vurderes før det eventuelt treffes tvangsvedtak. Rusmiddeltesting utenfor institusjon krever samtykke fra den som skal testes.
Jeg kjenner ikke den konkrete saken, og kan derfor ikke kommentere den. Men på generelt grunnlag vil jeg understreke at holdninger til spørsmålet om legalisering av rusmidler ikke er relevante i vurderingen av om lovens vilkår er oppfylt. Politiske ytringer i et demokratisk ordskifte kan dermed ikke brukes som del av beslutningsgrunnlaget for bruk av tvang.
Jeg er således helt enig med representanten i at politiske ytringer ikke skal kunne utløse bruk av tvang.