Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Mener statsråden at det er akseptabelt at politiske ytringer i et demokratisk ordskifte brukes som del av et beslutningsgrunnlag for bruk av tvang mot en enkeltperson?
Begrunnelse
Mandag denne uken ble det fattet midlertidig vedtak mot en kvinne i Trondheim om plassering og tilbakehold i institusjon uten eget samtykke, jf. Hol. § 10-3. Kvinnen er gravid i femte - sjette uke. Representanter fra kommunen, politiet og ambulansepersonell møtte opp på døren hennes for å ta henne med for å utføre rustest.
Under sakens bakgrunn nevnes det; “[...][kvinnen] har i mange år vært profilert i aviser og sosiale medier om legalisering av rusmidler og prostitusjon.” “[...] cannabis, fleinsopp og syre. Noe som [kvinnen] har uttrykt en positiv og liberal holdning til i Adresseavisen og i sosiale medier.”
Bestemmelsen i Helse- og omsorgstjenesteloven er viktig for å sikre beskyttelse av skade på foster under svangerskap. Likevel skal det offentlige være svært varsomme med å legge vekt på politiske ytringer i en slik sannsynlighetsvurdering som bestemmelsen legger opp til.
Kvinnens rett til å ytre slike meninger er også beskyttet av grl. § 100 og EMK art. 10, og bør ikke begrenses av frykten for sanksjoner. Dette fordrer at det sikres en særlig beskyttelse mot ethvert inngrep fra statens myndigheter.