Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:759 (2021-2022)
Innlevert: 21.12.2021
Sendt: 22.12.2021
Besvart: 07.01.2022 av olje- og energiminister Marte Mjøs Persen

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Kan statsråden bes redegjøre for hvor stor andel av strømprisen Norge og Europa har opplevd i desember som stammer fra den rekordhøye prisen på klimakvoter, og hvilke prognoser som foreligger for utviklingen på klimakvotepris og kraftpris det neste kvartalet?

Begrunnelse

Prisen på klimakvoter påvirker alle kvotepliktige næringer som har CO2-utslipp. Norsk vannkraft har ikke dette, men påvirkes allikevel pga. europeisk kraftsamarbeid.
Europa har faset ut mye regulerbar kjernekraftverk med lave eller ingen klimautslipp, og måtte starte og oppskalere produksjon fra både oljekraftverk, kullkraftverk og gasskraftverk for å framskaffe kraft.
Den høye CO2-prisen har direkte påvirket produksjonskostnaden og dermed også den europeiske og norske kraftprisen.
Enerwe.no skrev følgende i mars 2021: Kortsiktig marginalkostnad for gasskraftproduksjon ligger på cirka 40 euro/MWh. Av dette utgjør CO2-kostnaden for kjøp av klimakvoter på 12 euro og kjøp av gass for de resterende 28 euroene. Det betyr at klimakvoten utgjør ca. 30 prosent av marginalkostnaden.
Vi skal imidlertid ikke lenger tilbake enn til i fjor sommer for å se en balanse der klimakvotene med en pris på 6,30 euro/MWh utgjorde nesten halvparten av totalprisen på 13 euro/MWh.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: På oppdrag fra Olje- og energidepartementet gjennomførte Oslo Economics og Sweco i 2020 en studie av overføringsfaktoren for karbonprisen til norske kraftpriser. Karbonprisen settes i det europeiske kvotehandelssystemet for klimagasser (EU-ETS). Overførings-faktoren viser hvilken effekt karbonprisen i kvotehandelssystemet har på norske kraftpriser.
I denne studien ble overføringsfaktoren for karbonprisen i Norge beregnet til å være 0,56 tCO2/MWh i gjennomsnitt for perioden 2013-2019. Analysen indikerer at overføringsfaktoren for karbonpris varierer betydelig fra år til år, fra 0,77 tCO2/MWh i 2013 til 0,42 tCO2/MWh i 2017. Den hydrologiske balansen, og kull- og gasspriser er viktige elementer som påvirker overføringsfaktoren. Overføringsfaktoren er for eksempel lavere i år med høyt tilsig, sammenlignet med år basert på normalt tilsig. Det er ikke beregnet en særskilt overføringsfaktor for desember 2021.
I samme studie ble gjennomsnittlig overføringsfaktor for karbonpris beregnet til 0,49 tCO2/MWh for perioden 2021 til 2030. Det betyr at dersom kvoteprisen øker med 10 kroner, stiger norske kraftpriser i gjennomsnitt med 0,49 øre per kWh.
Det er forventet at faktoren vil falle utover i tid i takt med at andelen kraftproduksjon basert på fossil energi går ned i Europa.
Terminprisen for nordisk systempris for januar i år ligger per 3. januar på om lag 100 euro/MWh. Prisene i Sør-Norge vil trolig ligge noe over dette, mens prisene i Midt- og Nord-Norge vil ligge noe under. CO2-kvoteprisen er rundt 80 euro/tonn CO2 for januar 2022 basert på futurepriser fra ICE (Intercontinental Exchange).