Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:768 (2021-2022) Innlevert: 23.12.2021 Sendt: 23.12.2021 Besvart: 07.01.2022 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum
Roy Steffensen (FrP): 22. des. kunne vi på NRK lese om bønder og næringsliv i Ryfylke som står på venteliste for strøm. Lyse sier de må vente i 5 år. Fortsatt går eks 35 % av tomatproduksjonen hos enkelte tomatgartnere på gass, men de vil bli 100 % fornybar. Regjeringen økte CO2-avgiften mye, og tok bort fritak for veksthusnæringen. Videre vil den øke avgiften mye i årene mot 2030. Dette er Frp i mot. Nå ser vi at det vil ramme bønder og næringsliv i Ryfylke hardt.Vil statsråden vurdere fortsatt fritak for veksthusnæringen?
Trygve Slagsvold Vedum: Denne regjeringen ønsker å støtte opp om og legge til rette for norsk landbruk og matproduksjon, som veksthusnæringen er en viktig del av.Solberg-regjeringen foreslo i sitt budsjett å fjerne avgiftsfritaket for veksthusnæringen. Denne regjeringen modererte forslaget i sitt forslag til tilleggsnummer.All annen bruk av fossilt drivstoff i landbruket er allerede omfattet av klimaavgifter og ilegges den generelle satsen på 766 kroner per tonn CO2 i 2022. Solberg-regjeringen foreslo å innføre avgiften med en sats på 20 pst. av det generelle nivået. For å gi veksthusnæringen tid til å tilpasse seg avgiften og for å ta hensyn til de høye strømprisene vi trolig vil få gjennom vinteren 2022, foreslo denne regjeringen å innføre avgiften med en lavere sats på 10 pst. av det generelle nivået. Veksthusnæringen vil dermed kun betale om lag 75 kroner per tonn CO2 i 2022. Avgiften anslås med dette å gi et proveny på 3 mill. kroner, og de økonomiske konsekvensene for næringen i 2022 vil dermed være svært begrensede. Avgiften vil videre inngå i kostnadskalkylen som ligger til grunn for jordbruksoppgjøret og over tid bli kompensert. Regjeringen har varslet at avgiften gradvis vil trappes opp til det generelle nivået i 2026, og vil komme tilbake til saken i budsjettet for 2023.For øvrig har regjeringen varslet innføring av en midlertidig tilskuddsordning for veksthusnæringen knyttet til de høye strømprisene. Tilskuddet under denne midlertidige ordningen er anslått å utgjøre om lag 170 mill. kroner.