Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:780 (2021-2022)
Innlevert: 03.01.2022
Sendt: 03.01.2022
Besvart: 10.01.2022 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Vil statsråden følge miljødirektoratets anbefalinger om å oppheve jakttiden for gråtrost og rødvingetrost, og vil det også vurderes å heve strafferammen for ulovlig jakt på fredede arter?

Begrunnelse

I sitt nye forslag til jakt- og fangsttider forslår Miljødirektoratet å oppheve jakttiden for gråtrost og rødvingetrost i hele landet. Det betyr full stans i jakt på småfugler, da dette er de siste trosteartene det er tillatt å jakte på i Norge. I miljødirektoratets begrunnelse fremgår det at Norge har et ansvar for å iverksette tiltak for å unngå ytterligere nedgang på felles trekkende bestander, og ivareta arter som gråtrost og rødvingetrost. Det er flere ting som taler for å slutte å jakte på disse artene, tillegg til at nedgangen i bestanden i både Norge og Sverige har vært bekymringsverdig over flere år. Jakt på småfugl bærer preg av å være sportsjakt, og matverdien er svært liten. Det foreligger heller ikke lange tradisjoner for denne typen jakt i Norge. Å forby jakt på de siste to trosteartene, gråtrost og rødvingetrost, unngår man også at jegere forveksler de lovlige artene fra de ulovlige, noe som blant annet organisasjonen Birdlife har pekt på at er en høyst aktuell risiko.
Solberg-regjeringen hevet strafferammen for miljøkriminalitet i 2019, og endringene med blant annet innført overtredelsesgebyr, trådte i kraft i januar 2021. Etter de nye anbefalingene fra Miljødirektoratet er det på sin plass å se på om strafferammen også for trostejakt bør skjerpes.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Hvilke arter det er lov å jakte på i Norge fastsettes i forskrift, med hjemmel i naturmangfoldloven og viltloven. Myndigheten til å fastsette slik forskrift er delegert fra Klima- og miljødepartementet til Miljødirektoratet. Den gjeldende forskriften om jakt- og fangsttider har varighet til og med 31. mars 2022. Miljødirektoratet har derfor hatt forslag til ny forskrift, som skal gjelde fra 1. april 2022 til og med 31. mars 2028, på alminnelig høring i 2021. Mitt inntrykk er at Miljødirektoratet har gjort grundige faglige vurderinger i saken innenfor de rammer lovverket setter.
Strafferammen for ulovlig jakt på fredede arter følger av viltloven, naturmangfoldloven og straffelovens bestemmelse om alvorlig miljøkriminalitet. Vurderinger av strafferammene i naturmangfoldloven og viltloven, og vurdering av straffelovens bestemmelse om alvorlig miljøkriminalitet, inngår i regjeringens arbeid med å følge opp stortingsmeldingen om miljøkriminalitet fra 2020. Jeg viser også til at det pågår et arbeid med å gjennomgå og modernisere viltloven, og at det vil være naturlig å se på viltlovens straffebestemmelse i sammenheng med regjeringens oppfølging av stortingsmeldingen.