Skriftlig spørsmål fra André N. Skjelstad (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:792 (2021-2022)
Innlevert: 03.01.2022
Sendt: 04.01.2022
Besvart: 11.01.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

André N. Skjelstad (V)

Spørsmål

André N. Skjelstad (V): Hvilke tiltak vil statsråden iverksette for å skaffe Sykehuset Levanger mer moderne medisinteknisk utstyr?

Begrunnelse

I desember 2021 offentliggjorde Riksrevisjonen en undersøkelse av helseforetakenes investeringer i bygg- og medisinteknisk utstyr (MTU). Ifølge rapporten kommer det frem at gjennomsnittsalderen på MTU på det lokale sykehuset i Levanger er over 13 år, og er følgelig eldst i landet. Til sammenligning er utstyrsparken ved Sykehuset Namsos og St. Olavs hospital rundt 8 år.
Oslo universitetssykehuset har i sin nyeste områdeplan for medisinsk-teknisk utstyr beskrevet hvilke konsekvenser en aldrende MTU-park kan få. Dette inkluderer blant annet: a) Økt ventetid for pasientene, fordi økt feilfrekvens kombinert med lengre reparasjonstid gir mer nedetid. b) At de ikke får den beste behandlingen, fordi mange nye medisinske prosedyrer krever oppdatert utstyr. c) At pasientene får dårligere diagnostisering og større belastning, fordi nyere utstyr har større nøyaktighet og sensitivitet. d) At det blir økt risiko for avbrudd i behandling og at pasientsikkerheten blir dårligere.
Det er derfor gode og vektige grunner til at til at helseforetakene må ha et oppdatert medisinteknisk utstyr, ikke minst for å sikre en tilfredsstillende og moderne behandling av pasientene.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Helse Midt-Norge RHF har ansvar for å sikre innbyggerne i sin region gode spesialisthelsetjenester, og at midler til investeringer og drift prioriteres innenfor Stortingets bevilgninger. Jeg er kjent med Riksrevisjonens undersøkelse, hvor de blant annet har vurdert alder på sykehusenes medisinsk-tekniske utstyr. Som representanten viser til, kan en aldrende utstyrspark ha konsekvenser. Jeg vil imidlertid minne om at dette forholdet ikke var en del av Riksrevisjonens undersøkelse, da de kun vurderte alder på utstyret.
I forbindelse med Riksrevisjonens undersøkelse fikk departementet informasjon fra sykehusene om at eldre utstyr som oftest ble brukt til mindre kritiske undersøkelser enn det nyeste utstyret, og at det eldre utstyret ikke nødvendigvis hadde problem med å fylle den funksjonen utstyret ble benyttet til. Videre ble det også påpekt at tidligere utskifting ikke alltid er en optimal bruk av sykehusenes totale ressurser.
Jeg er imidlertid opptatt av at sykehusene må ha gode og detaljerte oversikter over sin utstyrspark. Vurderinger av behovet for utskiftning må gjøres for hver enkelt enhet, der behovet baseres på egnethet i det medisinske arbeidet, utstyrets tekniske funksjonalitet og i hvilket tempo utstyret blir foreldet i forhold til bruksmuligheter. Slike vurderinger gir et bedre grunnlag for å utnytte ressursene effektivt, enn at en kun ser på alderen av utstyret.
Helse Midt-Norge RHF har opplyst at som følge av ikke-standardisert innleggelse av medisinsk-teknisk utstyrsdata i forvaltningsdatabasen, heftes det usikkerhet i data som er hentet ut for Helse Nord-Trøndelag HF. Helse Midt-Norge RHF mener at data for det medisinsk-tekniske utstyret i Helse Nord-Trøndelag HF kan være feil av denne grunn. Helse Midt-Norge RHF har videre opplyst at det arbeides regionalt, og opp mot systemeiere, med å øke datakvaliteten for utstyrsparken.
Jeg har fulgt opp dette gjennom et særskilt krav til Helse Midt-Norge RHF i foretaksmøte mandag 10. januar, hvor de er bedt om å sørge for at de har oversikt over tilstanden på medisinsk-teknisk utstyr som grunnlag for å følge opp planer for utskifting av utstyret i sine helseforetak.