Skriftlig spørsmål fra Ingunn Foss (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:787 (2021-2022)
Innlevert: 03.01.2022
Sendt: 04.01.2022
Besvart: 10.01.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingunn Foss (H)

Spørsmål

Ingunn Foss (H): Kan statsråden redegjøre for utviklingen i familievoldssaker under pandemien?

Begrunnelse

Adresseavisen og VG kunne 1. januar 2022 fortelle at Trøndelag politidistrikt har kalt inn ekstra etterforskere, etter flere tilfeller med vold i nære relasjoner i julen. Dette er bekymringsverdig. Vi vet at barn, unge og kvinner har vært spesielt utsatt for vold og overgrep i løpet av nedstengningene under pandemien. Når samfunnet igjen i praksis er nedstengt under en høytid, hvor tilfeller av vold i nære relasjoner normalt øker, er det alvorlig for de som rammes.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: I Hurdalsplattformen er regjeringen tydelig på at vold i nære relasjoner skal prioriteres høyere i hele straffesakskjeden. Under pandemien har det fra politiets side vært rettet ekstra oppmerksomhet mot denne sakstypen som følge av at tidligere forskning viser at vold i nære relasjoner kan øke under økonomiske og sosiale kriser. Politiet har, så langt det har vært praktisk mulig, skjermet personell som jobber innenfor dette fagfeltet under pandemien.
Når det gjelder utviklingen i omfanget av familievoldssaker har jeg fått opplyst fra Politidirektoratet at politiets statistikk over anmeldelser ikke gir grunnlag for å si at pandemien har ført til en økning i denne typen lovbrudd. Det understrekes at dette gjelder landet som helhet og at det forekommer enkelte distriktsvise variasjoner. Det er også viktig å være klar over at det ofte kan gå lang tid før den voldsutsatte anmelder vold begått i nær relasjon. Det innebærer at anmeldelser som registreres under pandemien bare delvis gir et riktig bilde av situasjonen. Voldshandlinger som er anmeldt etter mars 2020 kan være begått før pandemien, og voldslovbrudd begått under pandemien kan komme til politiets kjennskap først mange år etter at handlingene har funnet sted.
I tillegg gir politiets statistikk kun en oversikt over forhold som er anmeldt til politiet og ikke et fullstendig bilde av den reelle forekomsten av vold i nære relasjoner. For eksempel har ulike hjelpetelefoner erfart en økning i antallet henvendelser om vold i nære relasjoner under pandemien. Økt fokus på tematikken, blant annet gjennom informasjonskampanjer, kan også bidra til at flere tør å fortelle og søke hjelp.