Skriftlig spørsmål fra Erlend Larsen (H) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:801 (2021-2022)
Innlevert: 04.01.2022
Sendt: 05.01.2022
Besvart: 12.01.2022 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Erlend Larsen (H)

Spørsmål

Erlend Larsen (H): Hva er det nå som gjør det faglig forsvarlig å lagre ikke reaktivt avfall over kote 0 ved NOAH siden det tidligere ble vurdert å være uforsvarlig?

Begrunnelse

NOAH har gradvis fått utvidet sine godkjenninger. Tidligere fikk de godkjent å fylle opp til kote minus 5. Sydbruddet ble sprengt ut og gjort dypere for å få mer plass. Deretter fikk de godkjent å fylle opp til kote 0, og nå ser det ut til at Miljødirektoratet kommer til å godkjenne fylling til 16 moh.
Tidligere ble sikkerheten mot avrenning begrunnet med havets overtrykk på lageret. Denne begrunnelsen gjelder ikke over kote null.
Den 20. oktober 2021 vedtok et enstemmig Holmestrand kommunestyre bl.a.:

«Søknaden legger opp til 16 meter med fylling over havnivå med ikke reaktivt, farlig avfall – dette betyr at det vil fylles opp over den geologiske barrieren. Ifølge Kartverket vil havnivået stige med 2-4 meter per århundre de neste 1000 år.»

Langøya ligger åpent til midt i Oslofjorden. Det har vært store utslipp av nitrogen, noe som antas bidra til fiskedøden i Oslofjorden. I «Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med aktivt friluftsliv» (2021) står det:

«Tilførsler av nitrogen, fosfor og partikler er høyere enn det fjorden naturlig håndterer, med påfølgende algeoppblomstring, tilslamming og blant annet fiske- og fugledød som resultat.»

I kommunestyrevedtaket til Holmestrand står det:

«NOAHs tillatte og relativt store utslipp av nitrogen har behov for revidering (per i dag utslippstillatelse på over 70 tonn nitrogen/år).»

Holmestrand var tidligere positive til avfallsdeponiet i Holmestrand, men nå er det åpenbart slutt. Disse stadige utvidelsene har skapt sterke reaksjoner lokalt, noe kommunestyrevedtaket understreker. Folk har begynt å organisere seg og mobiliserer til motstand. Før jul var det demonstrasjon i Holmestrand.
De senere års utvidelse av driften har ført til at transport av farlig avfall gjennom bykjernen er kommet opp i ca. 10.000 biler årlig. Dette er blitt en alvorlig miljøbelastning for hele sentrumsområdet og for de som bor langs kjøreveiene.
Den 20. okt. vedtok et enstemmig kommunestyre bl.a.:

«Holmestrand kommune motsetter seg sterkt at Miljødirektoratet godkjenner søknaden fra NOAH Solutions AS om å lagre ikke reaktivt farlig avfall over kote 0 på Langøya.»

Det sterke lokale engasjementet, sett i sammenheng med at Holmestrand har tatt sitt ansvar for vårt nasjonale deponi, bør være en sterk faktor mot videre utvidelse av deponiet.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: NOAH søkte 25. mai 2021 Miljødirektoratet om en endring av sin utslippstillatelse etter forurensningsloven for å kunne deponere stabilt, ikke-reaktivt farlig avfall over kote 0 i deponiet for ordinært avfall på Langøya. Ved å behandle det farlige avfallet på en ny måte, blant annet ved hjelp av en filterpresse, viser NOAH til at store deler av det farlige avfallet vil kategoriseres som stabilt, ikke-reaktivt farlig avfall etter behandling. Avfallsforskriften åpner for at slikt avfall kan deponeres i ordinære deponier. Det har ikke tidligere vært søkt om et slikt tiltak, og deponering av stabilt, ikke-reaktivt farlig avfall over kote 0 på Langøya har dermed ikke vært vurdert tidligere.
Søknaden har vært til behandling i Miljødirektoratet, og 17. desember 2021 sendte Miljødirektoratet NOAH et utkast til revidert tillatelse med saksfremstilling og begrunnelse. Av utkastet fremgår det at Miljødirektoratet foreslår å gi tillatelse til tiltaket, og at de vurderer det som miljømessig forsvarlig å deponere stabilt, ikke-reaktivt farlig avfall over kote 0 på Langøya på kort og lang sikt. Miljødirektoratet legger også vekt på at tiltaket vil sikre forsvarlig håndtering av farlig avfall fram til 2030, og dermed gi rom for utvikling av andre løsninger for å håndtere farlig uorganisk avfall som oppstår i Norge.
Vedtaket er foreløpig ikke fattet og NOAH har fått frist til 21. januar med å gi eventuelle kommentarer til utkastet. Et vedtak fra Miljødirektoratet i saken vil kunne påklages til Klima- og miljødepartementet og jeg kan derfor ikke kommentere saken nærmere nå.