Skriftlig spørsmål fra Geir Jørgensen (R) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:803 (2021-2022)
Innlevert: 04.01.2022
Sendt: 05.01.2022
Besvart: 12.01.2022 av landbruks- og matminister Sandra Borch

Geir Jørgensen (R)

Spørsmål

Geir Jørgensen (R): I bekymringsmelding til Olje- og energidepartementet varsler Statsforvalteren i Nordland om at vindkraftutbygginga på Øyfjellet i Vefsn hindrer reinbeitedistriktet Jillen-Njarkes flytting av reinflokkene til vinterbeite, og advarer mot beitekrise.
Vil landbruksministeren gjøre tiltak for å avverge beitekrise og dyrevelferdskatastrofe for Jillen-Njarke reinbeitedistrikt, og sikre at distriktet får gjennomført sin lovbeskytta flytting vinterbeite?

Begrunnelse

I bekymringsmelding til Olje- og energidepartementet av 17.12.2021 varsler Statsforvalteren i Nordland om at det utvikler seg en alvorlig situasjon i Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt i forbindelse med flytting av reinflokkene til vinterbeite.
Flytting av rein fra sommerbeite til vinterbeite i Jillen-Njarke Reinbeitedistrikt kan variere fra november til januar. På grunn av tidlig snøfall, etterfulgt av regn og langvarig kulde, meldte behovet for å flytte reinen til vinterbeite seg forholdsvis tidlig i år.
Byggingen av Øyfjellet vindkraftverk i Vefsn stenger i dag flyttleia, og hindrer flyttinga mellom sommer- og vinterbeitene for reinbeitedistriktet. Vilkår 16 i anleggskonsesjonen for Øyfjellet vindkraftverk sier at reindriftas ankomst til vinterbeitene skal sikres. Reindriftas rett til å uhindret ha adgang til å drive og forflytte rein er også nedfelt i Reindriftslovens §22, som også slår fast at flyttleier ikke må stenges.
Statsforvalteren i Nordland advarte allerede før jul om at situasjonen var blitt kritisk, og at man så konturene av en begynnende beitekrise for Jillen-Njarke reinbeitedistrikt. Flokkene har selv begynt å trekke mot vinterbeitene, som fører til at reinen sprer seg i store og tette skogområder. Det gjør det vanskelig å holde kontroll over reinen, noe som fører til økt rovdyrtap til gaupe, flere påkjørsler på jernbanen og E6 og til konflikter med bønder i området. Stenginga av flyttleia fører altså til et høyere konfliktnivå, store dyrevelferdsmessige problemer for reinen, økt arbeidsbyrde, og økonomisk- og psykisk press for reindriftsutøverne.
På tross av at vindkraftutbygginga på Fosen i høyesterett ble kjent som ugyldig og et brudd på samenes menneskerettigheter. Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen har tidligere svart at Fosendommen ikke forandrer regjeringas syn på konfliktene forårsaket av utbygginga på Øyfjellet. Nå når vindkraftutbygginga skaper en beitekrise, og truer den sørsamiske reindrifta på Øyfjellet, vil landbruks- og matministeren gjøre tiltak for å unngå denne dyrevelferdsmessige katastrofen.

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: konsesjonsvilkårene for Øyfjellet vindkraft er det stilt krav om at reindriften skal sikres adkomst til vinterbeitene i form av tilrettelegging for flytting. Reinbeitedistriktet er i dialog med konsesjonæren om en avtale om tiltak for å tilrettelegge for flytting.
Jeg har innhentet en oppdatert rapport fra Statsforvalteren i Nordland om beitesituasjonen for reinbeitedistriktet Jillen-Njaarke. Beredskapsutvalget for reindrift i Nordland har vurdert situasjonen, og har ikke erklært beitekrise i området. Det er imidlertid fortsatt utfordrende beiteforhold for reinen, og reinen er fortsatt spredt over et stort område.
Distriktet har av dyrevelferdsmessige hensyn satt i gang samling av dyrene for å kunne transportere dem til vinterbeitet. Dette for å prøve å unngå ytterligere tap til rovdyr, unngå påkjørsler på bane og vei og for at reinen ikke skal trekke inn på innmark. Reinbeitedistriktet har transportert deler av reinen på bil og ferge. Det er krevende å samle inn rein som er spredt over store områder, og distriktet jobber nå videre med å få samlet inn og flyttet reinen.
Reindriften har et system for å håndtere beitekriser for å sikre dyrevelferd og framtidig produksjon. Dersom situasjonen forverres, og beredskapsutvalget erklærer at det er beitekrise i området, vil det utløse en mulighet for å søke om tilskudd til å gjennomføre tiltak for å avhjelpe situasjonen. Beredskapsutvalget, som ledes av statsforvalteren, har en viktig rolle i å følge situasjonen og vurdere behov for tiltak.
Jeg vil følge beitesituasjonen for Jillen-Njaarke videre, og ha en løpende dialog med statsforvalteren.