Skriftlig spørsmål fra Ingjerd Schie Schou (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:805 (2021-2022)
Innlevert: 04.01.2022
Sendt: 05.01.2022
Besvart: 07.01.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingjerd Schie Schou (H)

Spørsmål

Ingjerd Schie Schou (H): Hva vil statsråden gjøre for å øke politiets kapasitet til å behandle oppholdstillatelsessaker, eller vil statsråden vurdere å midlertidig endre oppmøtekravene for visse typer saker så lenge kapasiteten er redusert som følge av pandemien?

Begrunnelse

Politiets kapasitet til saksbehandling har i lang tid vært redusert på grunn av koronatiltak som medfører mindre bemanning. Samtidig er reglene for søknader om å fornye oppholdstillatelse i Norge for andre lands statsborgere uendret. Dette gjelder også krav om å møte til avtale med politiet innen gitte frister fra forrige oppholdstillatelses utløp. I flere tilfeller har ikke politiet kunnet tilby time til søkere innen fristen for behandling. Som konsekvens kan søkere befinne seg i en situasjon hvor de verken kan forlate landet eller besitter gyldig oppholdstillatelse.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Det er uheldig at ventetiden for å komme på intervju i oppholdstillatelsessaker har gått opp i de fleste politidistriktene som følge av pandemien.
Siden mars 2020 har nasjonale og lokale smitteverntiltak medført stengte publikumsmottak og begrenset mulighet for personlig oppmøte hos politiet. Konsekvensen har vært at politiet måtte avlyse timeavtaler, og antallet tilgjengelige timeavtaler har vært redusert.
Politiet har iverksatt kompenserende tiltak for å kunne håndtere flest mulig søknader om oppholdstillatelse, statsborgerskap og reisebevis, og for å foreta EØS-registreringer. I mars 2020 ble det innført midlertidige retningslinjer som åpnet for at man kunne fravike UDIs retningslinjer om personlig fremmøte for å fremme søknad om oppholdstillatelse. Retningslinjene er forlenget flere ganger, sist i april 2021 (UDI 2021-005). Søknad uten personlig fremmøte ble da videreført for enkelte grupper, nærmere bestemt for arbeidsgivere og oppdragsgivere på vegne av faglærte, tjenesteytere, deres nærmeste familiemedlemmer og sesongarbeidere. Dette gjelder også for fornyelsessaker innenfor disse søknadskategoriene.
I mai 2021 tok politiet i bruk en videokonferanseløsning for intervjuer i saker etter utlendingslov/-forskrift. Politidistriktenes erfaringer er imidlertid at kun et fåtall intervjusaker egner seg for kommunikasjon på skjerm.
Utlendingsdirektoratet og Politidirektoratet vurderer fortløpende behovet for nye ekstraordinære tiltak, herunder hvilke saker som skal prioriteres for personlig oppmøte.
Publikumsmottakene skal ha ordinær drift straks behovet for smittevernstiltak bortfaller.