Skriftlig spørsmål fra Jorodd Asphjell (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:835 (2021-2022)
Innlevert: 07.01.2022
Sendt: 07.01.2022
Besvart: 19.01.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Jorodd Asphjell (A)

Spørsmål

Jorodd Asphjell (A): Hva vil statsråden gjøre for å sikre at viktige pasientgrupper og kvinnehelse blir prioritert faglig og økonomisk likeverdig, uavhengig av hvilken helseregion en sorterer under og hvor du bor og hvor god råd du har?

Begrunnelse

Lipødem er en alvorlig, smertefull og forholdsvis ukjent sykdom i Helse-Norge og som rammer først og fremst kvinner. Lipødem er en tilstand med betent, sykelig fettansamling i sete, lår og legger, eventuelt også i armer. Dette er et sykelig fett som ikke lar seg slanke bort. Sykdommen Lipødem er relativt ukjent, ikke bare for folk flest, men også i helse-Norge. Sykdommen er faktisk så ny og ukjent at norsk helsevesen ikke har en egen kode for den som diagnose. Dette til tross for at den er inkludert som en diagnose i den internasjonale sykdomsklassifikasjonen, koordinert av Verdens helseorganisasjon. Men i Norge har den altså ikke fått en kode som diagnose foreløpig.
– Det betyr at vi har kommet til en diagnose som ikke er i bruk og hvor de som blir rammet må lete seg fram på egen hånd for å finne den hjelpen en trenger.
Det er svært frustrerende at hjelpen pasienter får, avhenger av hvilket helseforetak en sorterer under. I Helse Midt-Norge må pasienter med Lipødem betale operasjon og behandling selv, mens de som bor i Nord-Norge og sorterer under Helse Nord, får dekket kostnadene.
Behandlingen av Lipødem er nødvendige operasjoner og kompersonsplagg, som medfører store kostnader. Hvis sykdommen ikke behandles i tide og på riktig måte, så vil mange bli uføre og leve med store smerter og kraftig overvekt. Lipødemoperasjonen er medisinske operasjoner og ikke plastiske operasjoner. Mange har store utgifter for å få utført helt nødvendig helsehjelp.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg er enig med representanten Asphjell i at kvinners helse må få større oppmerksomhet.
Kvinnehelse er en viktig prioritering for regjeringen, noe vi slår fast i Hurdalsplattformen.
Regjeringen har sagt at vi vil utarbeide en ny strategi om kvinners helse. For at strategien skal ha mest mulig treffsikre tiltak som virkelig løfter kvinnehelsefeltet, trenger vi et godt kunnskapsgrunnlag. Det omfattende arbeidet som er i gang med en NOU om kvinners helse vil bidra til dette, og jeg ser fram til å motta utredningen i mars 2023.
Regjeringen vil ved siden av den kommende strategien fortløpende vurdere hvordan vi kan bidra til mer kunnskap om kvinners helse, og mer åpenhet om kvinnesykdommer og tilstander som særlig rammer kvinner. Lipødem er en slik tilstand som i hovedsak rammer kvinner og hvor det ikke er sikker kunnskap om effekten av ulike behandlingsformer. Det er derfor behov for mer kunnskap og forskning.
Representanten er i sitt spørsmål spesielt opptatt av operasjon av pasienter med lipødem.
For at vi skal få bedre kunnskap, og for at flere raskt kan få tilbud om operasjon, er det gledelig at lipødem nå har blitt et prioritert område i Nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten (KLINBEFORSK). Gjennom studien vil det bli etablert et nasjonalt kirurgisk behandlingstilbud til pasienter med lipødem. Studien vil kunne gi et bedre vitenskapelig grunnlag for å vurdere effekten av kirurgi med fettsuging hos pasienter med omfattende lipødem.
For å kunne besvare representantens spørsmål har departementet bedt de regionale helseforetakene om å redegjøre for hvor langt de har kommet med tilbud om kirurgisk behandling til pasienter med lipødem gjennom denne studien.
De regionale helseforetakene informerer om at det i november 2021 ble bestemt å tildele 19,2 millioner kroner til den kliniske studien om kirurgisk behandling av lipødem. Studien skal gå over fem år, være nasjonal og rekruttere pasienter fra hele landet.
Haraldsplass Diakonale Sykehus, som har driftsavtale med Helse Vest RHF, og som allerede er i gang med en mindre studie av operasjoner for lipødem, skal organisere den nasjonale studien.
Studien skal denne måneden arrangere et oppstartsmøte for plastikkirurgiske fagmiljøer i alle helseregioner. Selv om pandemien akkurat nå setter begrensninger for kirurgisk operasjonsvirksomhet, håper jeg det raskt vil være mulig for alle deler av landet å gi pasienter med lipødem tilbud om operasjon gjennom dette forskningsprosjektet.
Studien vil bidra til et mer kunnskapsbasert behandlingstilbud og grunnlag for å vite hvem som bør tilbys kirurgi og hvem som bør benytte kompresjonsplagg, fysioterapi og andre tiltak.
Erfaringene representanten nevner med utprøvende kirurgisk behandling av lipødem ved Universitetssykehuset Nord-Norge vil også være nyttig kunnskap for videre studier.
For øvrig viser jeg til spørsmål og svar nr. 672 (2019-2020) og 1035 (2020-2021).