Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:836 (2021-2022)
Innlevert: 07.01.2022
Sendt: 07.01.2022
Besvart: 18.01.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Hvorfor har ikke statsråden sørget for at helt grunnleggende kunnskap for å besvare det viktigste spørsmålet knyttet til videre koronahåndtering har blitt innhentet?

Begrunnelse

Et av de viktigste spørsmålene i forbindelse med koronahåndteringen er nå hvor farlig omikron-varianten er. Dette kan ha stor innvirkning på hvor inngripende tiltak som må til. Torsdag 06.01. fremkom det at helsemyndighetene ikke har en fullstendig oversikt over hvor mange av de innlagte pasientene som har omikron-varianten og at man dermed har svært dårlig grunnlag til å vurdere hvor farlig varianten er. Det fremkom at denne kunnskapen, eller mangelen på sådan, har innvirkning på vurderingen av tiltak.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Kunnskap om de sentrale spørsmålene som er viktige for videre håndtering av omikronbølgen, som virusets smittespredningsevne, risiko for alvorlig forløp og i hvor stor grad viruset omgår immunitet etter vaksinering, er tema for forskning og analyser i en rekke land. Folkehelseinstituttet (FHI) følger utviklingen nøye og legger oppdatert kunnskap til grunn i sine vurderinger. I tillegg samler og analyserer FHI data som til enhver tid foreligger i Norge. Regjeringen bygger sin håndtering av pandemien på oppdatert kunnskap fra forskning, analyser og overvåking både fra andre land der bølgen har kommet lengre enn i Norge, og fra Norge.
Overvåking av covid-19 pandemien gjøres i hovedsak av FHI, som samler inn data løpende om pandemien. Nasjonale helseregistre inneholder data om for eksempel antall smittede, antall innlagte, antall dødsfall, og alder og bosted for disse personene. I tillegg gjøres det utstrakt screening av de positive prøvene. Denne screeningen gjøres av laboratorier i hele landet og gir informasjon om viruset er en omikronvariant eller ikke. I tillegg gjøres gensekvensering av virusprøver for å oppdage eventuelt andre, nye mutasjoner. Norge gensekvenserer en stor andel virusprøver og en høy nok andel til å kunne identifisere en ny variant som sirkulerer i lavt antall. Alle resultater fra variantscreening går direkte fra laboratoriene i Norge til MSIS laboratoriedatabasen ved FHI.
Helsedirektoratet har i brev av 27.11.2021 til det regionale helseforetakene, bedt alle laboratorier screene positive tilfeller fra og med uke 48 og for en periode framover for å få bedre oversikt over smittesituasjonen med omikron. I brevet bes det om at alle testpositive for SARS-CoV-2 screenes, men dersom det er kapasitetsutfordringer så kan det gjøres prioriteringer av prøver fra innreisende/personer som er smittet i utlandet, inneliggende pasienter eller større /alvorlige utbrudd.
Takket være gode registre og en formidabel innsats ved alle laboratoriene har Norge en meget god oversikt over spredningen av omikron og forekomsten av omikron blant innlagte. For eksempel viser FHIs daglige oversikt at så langt er rundt 70 % av alle nyinnlagte med årsak covid-19 screenet for virusvarianter de siste ukene. Slike tall vil aldri bli 100 % da dette ikke er direkterapporteringer, men registerkoblede data. Det er flere årsaker, til at dataene ikke er 100 % presise og dette henger f. eks. sammen med at ikke alle data registreres med nødvendig koblingsnøkkel (f. eks. fødselsnummer). Dessuten lar ikke alle prøver seg screene, og laboratoriene må også opprettholde en representativ variantscreening av ikke-innlagte i tillegg til å bekrefte alle positive selvtester med PCR.
Vi har således et veldig godt grunnlag for å vurdere hvor raskt omikron sprer seg i landet, og hvor farlig varianten er.
Grunnet omikrons høye smittsomhet estimerte FHI i desember at denne varianten raskt ville ta over og dominere i Norge. Allerede i uke 52 dominerte omikron i alle fylker, bortsett fra Agder. Som forventet øker andelen omikron blant innlagte også. Kunnskapen om omikrons alvorlighet vil komme fra en kombinasjon av data fra Norge og andre land, særlig land som har mer smitte enn Norge. Analyser av risiko for alvorlig sykdom med omikron i Norge pågår ved FHI. Som presentert i FHI sin risikovurdering og ukerapport av 12. januar 2022, anslår FHI i foreløpige analyser at risikoen for å bli innlagt i sykehus med covid-19 som hovedårsak i Norge er 69 % lavere med omikron sammenlignet med delta. Anslaget samsvarer godt med tilsvarende studier fra andre land som England og Danmark.