Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:845 (2021-2022)
Innlevert: 09.01.2022
Sendt: 10.01.2022
Besvart: 17.01.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vil kulturministeren sørge for at Norsk Tipping allikevel deltar i dette nordiske forskningsprosjektet om hvordan spilleadferd har endret seg under covid-19 pandemien, som også omfatter utenlandske spillselskaper som er regulerte i Danmark og Sverige, for dermed å bidra til en helhetlig oversikt over utviklingen på pengespillmarkedet?

Begrunnelse

Søndag 9 januar kan vi lese i Bergens Tidende at Norsk Tipping sa nei til å delta i et bergensledet forskningsprosjekt og som nå er flyttet til Helsingfors.
Nasjonalt kompetansesenter for spillforskning holder til ved Universitetet i Bergen og har gjennom flere år forsket på nordmenns forhold til penge- og dataspill.
I avisen fremkommer det at spillforsk skulle lede et såkaldt covid 19-prosjekt der man skulle samle forskere fra alle nordiske land. Målet med prosjektet var å forske på hvordan spilladferden har endret seg under pandemien.
Problemet er imidlertid at monopolistene på pengespill i Norge, Norsk Tipping og Norsk Rikstoto, skal ha nektet å delta.
Spørsmålsstiller mener at det er problematisk at aktører som har monopol på spill i Norge har en så arrogant holdning i en sak der samfunnet har behov for mer kunnskap. Argumentet med at man ikke vil delta sammen med utenlandske aktører som har lisens i landene i driver i fremstår mildt sagt som en dårlig unnskyldning for å ikke ville bidra med fakta eller å få mer kunnskap om nordmenns spilladferd under pandemien i en større kontekst. Det vises videre til at Norsk Tipping nå iverksetter en egen oppdragsforskning som skal dekke de samme problemstillingene. Det at Norges spillmonopolist må ha en egen forskning for dette når man hadde muligheten til å delta i et større prosjekt fremstår som enda mer merkelig.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: I februar 2021 fikk Norsk Tipping en forespørsel fra Universitetet i Bergen om å delta i et fellesnordisk forskningsprosjekt for å kartlegge eventuelle endringer i befolkningens spillemønstre under pandemien. Undersøkelsen ble presentert som et nordisk prosjekt som inkluderte de statlig eide pengespillselskapene Veikkaus (Finland), Svenska Spel, Danske Spil og Norsk Tipping samt de offentlig kontrollerte tilbyderne av travspill ATG (Sverige) og Norsk Rikstoto. I tillegg kom de ulike selskapene under islandsk regulering. Norsk Tipping vurderte slik ny kunnskap som viktig, og ønsket å bidra med data til prosjektet. På et senere tidspunkt ble imidlertid også privateide selskaper med lisens i Sverige og Danmark invitert til undersøkelsen. Bare ett av dem deltar, Kindred Group. Dette selskapet selger pengespill til nordmenn uten tillatelse i Norge. Norsk Tipping besluttet da å trekke seg fra studien.
Norsk Tipping har oppgitt flere grunner for at de ikke ønsket å delta i studien. For det første ønsker ikke Norsk Tipping å bidra til å legitimere uregulerte selskapers virksomhet ved å delta i felles prosjekter. Dette er ikke nytt. Norsk Tipping har de siste årene avslått flere forespørsler om samarbeid fra selskaper i tilsvarende posisjon. Slike selskaper stenges også ute fra leverandørkontrakter med Norsk Tipping.
For det andre må Norsk Tipping ta hensyn til risikoen for at forretningskritisk informasjon tilflyter spillselskapene som opererer ulovlig i Norge. Studien la opp til flere samarbeidsmøter mellom forskerne og deltakerselskapene for å vurdere relevante data. Norsk Tipping ønsker ikke å delta i møter hvor det deles informasjon som kan brukes til å forsterke uregulerte aktørers ulovlige kommersielle aktivitet i Norge.
Jeg er enig med representanten i at samfunnet kan ha behov for mer kunnskap om spillevaner under pandemien. Kunnskap gjør at vi kan rette inn tiltakene våre på best mulig måte for å beskytte de sårbare spillerne. Norsk Tipping har en lang tradisjon i å hente inn kunnskap om spillemønster, spillevaner og effekten av ansvarlighetstiltak, blant annet gjennom en rammeavtale om oppdragsforskning som selskapet har hatt med Nottingham Trent University. Norsk Tipping er i for tiden i prosess for å utlyse en ny rammeavtale om oppdragsforskning. I den kommende anskaffelsen vil oppstartprosjektet være effekter av pandemien på pengespill.
Jeg ser positivt på at Norsk Tipping på annen måte vil hente inn informasjon om hvilke konsekvenser pandemien kan ha hatt på spilleadferd. Jeg ser ikke grunn til å instruere Norsk Tipping til å delta i det aktuelle forskningsprosjektet.