Skriftlig spørsmål fra Mímir Kristjánsson (R) til næringsministeren

Dokument nr. 15:854 (2021-2022)
Innlevert: 11.01.2022
Sendt: 11.01.2022
Besvart: 18.01.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Mímir Kristjánsson (R)

Spørsmål

Mímir Kristjánsson (R): Hva vil statsråden foreta seg for å hindre utflagging av lønnsomme industribedrifter, som for eksempel Norgesplaster i Vennesla?

Begrunnelse

Industribedriften Norgesplaster i Vennesla har gått med overskudd siden 1938. 70 prosent av produksjonen er eksport, og bedriften sysselsetter 50 mennesker. Likevel planlegger fabrikkens eier Orkla nå å flagge produksjonen ut til Spania. Utflaggingen skyldes ikke at produksjonen er ulønnsom, men at Orkla ser for seg å tjene enda mer penger på å produsere Spaniaplaster enn på å produsere Norgesplaster. Utflaggingsplanene føyer seg inn i en lengre trend der lønnsom industri har blitt utflagget fra Norge i jakten på maksimal profitt. I 2016 flagget for eksempel Orkla ut såpeprodusenten Ello i Kristiansund. Slike utflagginger skaper store omkostninger både for lokalsamfunnet og for staten. Det eierne sparer på å flytte ut, må fellesskapet betale i reduserte skatter, arbeidsledighetspenger og trygd. Rødt har foreslått å gi ansatte vetorett i spørsmål om utflagging av lønnsomme bedrifter. Tidligere har det vært stilt krav om å gjøre utflagging av lønnsom produksjon ulovlig. Spørsmålet dreier seg om regjeringen vil gjøre noe i denne retning for å hindre utflagging av lønnsomme bedrifter.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Denne regjeringen fører en aktiv og fremtidsrettet næringspolitikk. Ved å sørge for rammevilkår som gir bedrifter over hele landet gode muligheter til utvikling, skal vi legge til rette for nye lønnsomme arbeidsplasser og at eksisterende bedrifter får utvikle seg.
I Hurdalsplattformen fremgår det at vi ønsker at staten skal engasjere seg mer gjennom utvikling av en kraftfull verktøykasse ved blant annet å få på plass nødvendig infrastruktur, bidra med kapital og risikoavlastning.
Bedrifter som Norgesplaster har tilgang til å søke på både landsdekkende og regionale ordninger fra det statlige virkemiddelapparatet på linje med andre bedrifter. Ulike låne- og tilskuddsordninger og andre tjenester med vekt på kompetanseheving, innovasjon og eksportfremme kan bidra til å understøtte utvikling av bedrifter som satser på produksjon til så vel hjemme- og eksportmarkedene. Nærings- og fiskeridepartementet kan imidlertid ikke involvere seg direkte i enkeltbedrifter og deres langsiktige strategiske og forretningsmessige disposisjoner.
Regjeringens eksportsatsing har høy prioritert, og dette er et arbeid som også er relevant for bedrifter som Norgesplaster. Jeg er trygg på at regjeringens aktive næringspolitikk og arbeid med et grønt industriløft vil bidra til at det skal bli attraktivt å både utvikle og investere i bedrifter i Norge. Generelt mener jeg også at bedrifter som driver lønnsomt i Norge bør tenke seg om en ekstra gang dersom de vurderer å flagge arbeidsplasser ut av landet.