Bård Ludvig Thorheim (H): Vil det være aktuelt å utvide rapporteringsplikten til Helsedirektoratet, slik at kommunene må rapportere alle opphold for brukere/pasienter mellom 18-49 år i sykehjem som overstiger 3 måneder, alternativt, at departementet innlemmer i et pakkeforløp en frist for kommunen til å avklare bolig/bosetting for de nevnte brukere/pasienter til for eksempel 3 måneder?
Begrunnelse
Stortinget vedtok den 16. februar 2021 en anmodning der man blant annet ber regjeringen fremme forslag om endringer i helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1 første ledd bokstav a, slik at den enkelte pasient eller bruker gis et helhetlig og koordinert helse- og omsorgstjenestetilbud, barn ikke bosettes i sykehjem i strid med familiens ønske og barnets beste, samt pasienter mellom 18-49 år ikke bosettes i sykehjem i strid med eget eller vergens ønske. Departementet er etter statsrådens opplysninger til Stortinget i gang med å utarbeide et høringsnotat som vil bli sendt ut på alminnelig høring om kort tid. Helsedirektoratet skal hvert år innen 15. juni rapportere på blant annet hvor mange i aldersgruppen 18–49 år som har langtidsopphold i institusjon (sykehjem), og hvor mange av disse som ønsker et annet botilbud. Oversikten skaffes ved at Statsforvalter får rapportering fra kommunene i sitt fylke. Siste oversikt fra Helsedirektoratet viste at det fortsatt er flere titalls mennesker i Norge som ufrivillig er bosatt på et sykehjem.
Nylig hadde NRK en sak fra Sortland i Nordland om en ung mann som mot familiens vilje er i sin 9 måned på et sykehjem. Denne saken er det grunn til å tro er en av flere saker som havner utenfor Helsedirektoratas oversikt – fordi mannen er ikke «bosatt» på sykehjemmet. Han er i realiteten på en «langt korttidsopphold». Familien er på mange måter satt «sjakk matt» når kommunen påberoper seg å ikke kunne avklare hans bosituasjon før mannen er blitt uredet i spesialisthelsetjenesten. I Nord-Norge er dette kun ett sted, - det er i Tromsø som er ca. 40 mil unna mannens oppholdssted. Ventetid for utredning er erfaringsmessig flere måneder, og kommunen skal deretter saksbehandle dette før endelig avgjørelse treffes. Det er med andre ord veldig usikkert hvor lang tid mannens «korttidsopphold» vil bli.