Skriftlig spørsmål fra Mahmoud Farahmand (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:878 (2021-2022)
Innlevert: 11.01.2022
Sendt: 12.01.2022
Besvart: 19.01.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Mahmoud Farahmand (H)

Spørsmål

Mahmoud Farahmand (H): Hvilke tiltak vil statsråden iverksette for de deler av norsk industri som nå opplever at konkurransefortrinnet de har hatt i rimelig og fornybar energi nå ser ut til å være sterkt redusert, eller varig påvirket?

Begrunnelse

En rekke industrivirksomheter opplever svært krevende økonomiske forhold grunnet de høye strømprisene. SSB statistikk fra november 2021 viser industrien generelt opplever en økning i kraftpriser på 614,1 % (siste 12 mnd.), for kraftkrevende industri er økningen på 34,5 % (siste 12 mnd.).
Enkelte virksomheter melder om en tidobling av strømutgiftene. Flere industriledere uttrykker bekymring virksomhetens fremtid i Norge. Dette begrunner de med at deres konkurransefortrinn som har vært fornybar og rimelig elektrisitet nå ser ut til å ha blitt sterkt redusert eller varig påvirket i negativ retning.
Det må her påpekes at mange av disse virksomhetene er fremtidsrettet og selve motoren i den grønne omstillingen.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Den ekstraordinære situasjonen i strømmarkedet i Norge og resten av Europa berører alle deler av samfunnet, også næringslivet. Jeg har i likhet med de fleste av oss fulgt prisutviklingen i markedet fortløpende de siste månedene og er klar over at mange bedrifter vil finne det utfordrende å betale vinterens strømregninger.
Regjeringen har tett og god dialog med partene i arbeidslivet om denne utfordringen og vi tar innspillene vi mottar på største alvor.
I likhet med stortingsrepresentanten har jeg imidlertid merket meg at prisutviklingen for kraftintensiv industri har vært en helt annen enn for industrien samlet sett det siste året. Kraftintensiv industri har klart å unngå en mangedobling av sine strømkostnader, først og fremst som følge av langsiktige fastprisavtaler med sine leverandører. Disse avtalene gjør at mange bedrifter med stort strømforbruk hittil har merket relativt lite til prisøkningen i strømmarkedet og langt på vei har unngått uforutsette utgifter.
Dette understreker betydningen av å vektlegge fordelene ved (langsiktige) fastpriskontrakter, slik at flere bedrifter vurderer denne løsningen i fremtiden. Det er særlig viktig for bedrifter som har rimelig og fornybar energi som et av sine konkurransefortrinn, og som derfor vil være særlig utsatt for svingninger i spotprismarked for strøm.
Norske bedrifter har i flere generasjoner hatt god tilgang på rimelig strøm. Våre vannressurser har gitt Norge et betydelig kraftoverskudd, som har bidratt til industriutvikling og arbeidsplasser over hele landet. Det neste tiåret vil Norge trenge stadig mer kraft og et strømnett med økt overføringskapasitet hvis vi skal nå våre ambisiøse mål innenfor både nærings- og klimapolitikken. Regjeringen har satt seg klare målsettinger om å bygge opp nye grønne næringer, elektrifisere en stor del av industriproduksjonen og redusere utslippene av klimagasser.
Med dette som bakteppe har regjeringen varslet en rekke tiltak for å sikre norsk industri rikelig og rimelig fornybar kraft også på sikt. Vi skal blant annet sette ned en energikommisjon, som skal kartlegge energibehovet og foreslå tiltak for økt kraftproduksjon. I tillegg er det satt ned et offentlig utvalg som blant annet skal foreslå tiltak for å redusere tiden det tar å utvikle og konsesjonsbehandle nett. Utvalget skal også vurdere hvordan den store usikkerheten knyttet til fremtidig strømforbruk kan håndteres i nettplanleggingen for å sikre en så riktig utvikling av overføringsnettet som mulig, rent samfunnsøkonomisk.
Jeg vil også fremheve potensialet som mange industribedrifter har for å effektivisere sitt strømbruk. Siste tids prisøkning har kommet uventet på de fleste, men vil trolig styrke motivasjonen for å iverksette (ytterligere) strømsparingstiltak som kan redusere industriens fremtidige energiforbruk og kostnader. Ved å frigjøre verdifull kraft og kutte kostnader kan investeringer i mer energieffektiv teknologi også bidra til å øke bedriftens konkurranseevne. Denne utviklingen er en viktig del av det grønne skiftet, og det er opprettet en rekke støtteordninger for å akselerere energieffektiviseringen i industrien, blant annet via Enova.