Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:901 (2021-2022)
Innlevert: 12.01.2022
Sendt: 13.01.2022
Besvart: 19.01.2022 av kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Er det en forutsetning at kommuner som skal være med i lokaldemokratiprosjektet skal styres av regjeringspartiene Ap og Sp, at de skal være av en viss innbyggerstørrelse for å kunne delta, og hvilken distriktsprofil ligger ev. i det?

Begrunnelse

I utlysningsbrevet fra departementet til lokaldemokratiprosjekt ble det antydet at det skulle velges 8 kommuner. I brevet som gikk ut fra departementet 11. januar 2022 ble det henvist til 32 søkerkommuner, men en finner kun 30 på den aktuelle siden. I tillegg til at Vadsø er valgt ut, men der er ikke søknaden å finne på postlisten.
Det er valgt ut 7 kommuner, 4 ledet av Ap og 3 ledet av Sp. Ingen av de åtte kommunene som skal være med blir ledet av et parti som ikke er i regjering. Dette er mildt sagt påfallende. I det nevnte utlysningsbrevet for prosjektet ble det antydet at 8 kommuner skulle velges ut. Norge har 130 kommuner med under 3 000 innbyggere. Ingen av disse er valgt ut. Det må være en gedigen svakhet med prosjektet, som synes å være forbeholdt mellomstore og store kommuner.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Jeg takker representanten Bollestad for spørsmålet, og for muligheten til å forklare hvilke kriterier vi har lagt til grunn for utvalget av kommuner til det nye lokaldemokratiprosjektet; lokaldemokratiet i foregangskommuner.
Målet er å stimulere til bredere deltakelse i det representative lokaldemokratiet ved hjelp av ulike lokaldemokratitiltak: Ved å gi innbyggerne en supplerende kanal for aktiv deltakelse i politisk arbeid. Lokaldemokratitiltakene er utformet slik at de legger til rette for at kommunens innbyggere får mulighet til å delta i utformingen i lokalpolitikken på en mer direkte måte enn de gjør hvert fjerde år ved å velge representanter som skal styre på vegne av seg.
Alle kommunene ble invitert til å delta. 31 kommuner søkte. Ved en beklagelig feil har vi tatt med en kommune for mye i listen over antall søkere. Denne kommunen hadde sendt svar til departementet om at de ikke kom til å søke om å delta i prosjektet.
Utvalget av kommuner er gjort slik at vi får en stor variasjon i type lokaldemokratitiltak. Tiltakene spenner vidt, og inkluderer blant annet innbyggerpanel, nærmiljøråd, Bylab, medvirkningsordninger for flerkulturelle, grendeutvalg, bredere og tidligere involvering i budsjettarbeidet. Også når det gjelder innbyggertall og geografi, er det stor variasjon mellom de utvalgte kommunene.
Vi har vært opptatt av at tiltakene er begrunnet og tilpasset lokale forhold i søkerkommunene. I tillegg har vi vært opptatt av å velge ut kommuner med ulike lokale forutsetninger når det gjelder demografi, geografi, størrelse, o.l. Et annet utvalgskriterium har vært at tiltakene bør være godt koblet til det representative politiske systemet, slik at de folkevalgte gjennom tiltaket får kunnskap om hva innbyggere mener, og kan fatte gode beslutninger der folks meninger og erfaringer blir lyttet til.
Representanten Bollestad spør om det er en forutsetning at kommuner som skal være med i lokaldemokratiprosjektet, skal styres av regjeringspartiene Ap og Sp. Partipolitisk farge på ordfører eller i byråd, har ikke vært en del av utvalgskriteriene. Alle de utvalgte kommunene utenom Bergen kommune, er styrt etter formannskapsmodellen. Her er flere partier enn de nevnte representert i formannskapet. Departementet har vært opptatt av at søknadene skulle være bredt politisk forankret i kommunene. Derfor var det også et krav at de skulle være behandlet i kommunestyrene.
Jeg tror slike lokaldemokratitiltak kan fungere som et verdifullt supplement til de representative politiske institusjonene. Med dette lokaldemokratiprosjektet vil vi bidra til å videreutvikle tiltakene i deltakerkommunene. Med den spennvidden i tiltak og lokale forutsetninger som vi har valgt ut, håper vi å inspirere ulike kommuner i landet, med ulike lokale forutsetninger, til å legge til rette for aktiv deltakelse i lokalpolitikken i sine kommuner.
Dette prosjektet skal avsluttes med en lokaldemokratikonferanse, der alle landets kommuner inviteres. På denne konferansen vil prosjektkommunene presentere sitt arbeid med utvikling av lokaldemokratitiltak, og jeg håper de vil inspirere andre kommuner til å jobbe med lokaldemokratiutvikling.