Skriftlig spørsmål fra Rauand Ismail (MDG) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:920 (2021-2022)
Innlevert: 14.01.2022
Sendt: 17.01.2022
Besvart: 27.01.2022 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe

Rauand Ismail (MDG)

Spørsmål

Rauand Ismail (MDG): Når vil regjeringen fremme forslag om en krisepakke for landets studenter?

Begrunnelse

I et brev 14. januar krever Norsk studentorganisasjon (NSO), ANSA og Organisasjon for Norske Fagskolestudenter (ONF) en ny koronakrisepakke for landets studenter.
Situasjonen for studentene er prekær. I en sak hos NRK 13. januar kunne vi lese om den 24 år gamle Oslo-studenten Carina Tovmark Herrud som mista deltidsjobben som bartender da regjeringen stengte ned utelivsbransjen i desember. Herrud hadde ikke rett til dagpenger fordi hun er student, og måtte derfor pakke kofferten og flytte hjem til foreldrene i Mysen i Indre Østfold for å ha råd til å studere. Studenter som sliter med å betale de høye strømregningene har heller ikke fått strømstipendet regjeringen lovet dem i fjor. Det setter studenter med dårlig råd i en umulig økonomisk situasjon.
Regjeringen varslet på sin siste pressekonferanse at smittevernstiltak også kommer til å prege våren 2022. På bakgrunn av dette har studentorganisasjonene samlet seg om noen felles krav, blant annet om rett til dagpenger, økt studiestøtte, flere tiltak for psykisk helse, og mer midler til studentfrivilligheten.

Ola Borten Moe (Sp)

Svar

Ola Borten Moe: Jeg er enig i at pandemien har vært veldig krevende for studentene, med mye digital undervisning og færre sosiale treffpunkter.
Regjeringen fremmet den 14. januar forslag om strømstøtte til studentene, ekstra penger for å opprettholde studieprogresjonen og penger til forebyggende sosiale og psykososiale tiltak for studenter. Dette er en del av en rekke økonomiske tiltak rettet mot bedrifter, arbeidstakere, og studenter for å motvirke konsekvensene av pandemien.
Vi foreslår 100 millioner kroner ekstra til universiteter, høyskoler og fagskoler for å gi studentene ekstra faglig støtte og forhindre at de blir forsinket eller slutter på studiene som en følge av pandemien.
Videre foreslår vi 40 millioner kroner til sosiale og psykososiale tiltak for studenter gjennom studentsamskipnadene. Studentsamskipnadene skal i samarbeid med studentene vurdere hvilke lokale tiltak og aktiviteter som best kan bidra til god psykisk helse blant studentene ved fagskoler, høyskoler og universitetene.
For å avhjelpe den utfordrende strømsituasjonen for mange studenter har regjeringen foreslått å bruke om lag 200 millioner kroner i strømstøtte til studentene gjennom Lånekassen. Studenter ved høyskoler, universiteter, fagskoler og voksne elever i videregående opplæring som kan dokumentere strømutgiftene sine, vil få tilbud om et tilleggslån på 3 000 kroner, hvorav 40 pst. av dette, eller 1 200 kroner, gjøres om til stipend i ettertid. Med rask behandling av tiltakspakken som regjeringen har oversendt Stortinget, vil Lånekassen kunne utbetale strømstøtten mot slutten av januar.
Tilleggslånet i Lånekassen kommer i tillegg til regjeringens kompensasjonsordning for husholdninger. Studenter kan dermed både få støtte fra Lånekassen og kompensasjonsordningen til strømutgiftene sine, noe jeg mener er en god løsning for studentene.
For studentenes privatøkonomi vil det også ha en betydning at regjeringen har innført en lønnsstøtteordning som skal bidra til at bedrifter unngår å måtte permittere ansatte.
I tillegg til de ovennevnte tiltak foreslår vi utvidet rett til betalingsutsettelser i Lånekassen, og unntaket fra inntektsgrenser ved behovsprøving av stipend for enkelte studentgrupper skal gjelde ut 2022.
Regjeringen vil også fremover vurdere behovet for ekstraordinære tiltak som følge av de til enhver tid gjeldende smitteverntiltakene i dialog med studentorganisasjonene og studentsamskipnadene.