Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:930 (2021-2022)
Innlevert: 16.01.2022
Sendt: 17.01.2022
Besvart: 24.01.2022 av olje- og energiminister Marte Mjøs Persen

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Kan statsråden redegjøre for hvor store inntekter staten har i gjennomsnitt hver dag, og totalt for perioden, på salg og eksport av olje og gass for desember og til per d.d. i januar i år, målt mot tilsvarende periode i fjor?

Begrunnelse

Gassprisene er skyhøye, og EU skriker etter Norsk gass.
Det er ønskelig å få avklart hvor mye mer AS Norge tjener på produksjon og salg av olje og gass inneværende og foregående måneden, samt brutt ned per dag, målt mot fjoråret.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Statens inntekter fra olje- og gassvirksomheten består av skatter og avgifter fra oljeselskapene, netto kontantstrøm fra statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) og utbytte fra Equinor. Skatt og netto kontantstrøm fra SDØE er de klart største inntektskildene.
Departementet sitter ikke på en løpende oversikt over statens inntekter fra petroleumsvirksomheten eller et grunnlag for å gjør nøyaktige beregninger av dette. Det skyldes blant annet at den prisen selskapene faktisk oppnår i markedet for sin løpende produksjon ikke er kjent. Endelige produksjonstall for desember 2021 og januar 2022 er heller ikke enda tilgjengelig.
For å belyse representantens spørsmål om hvor mye mer staten tjener på petroleumsproduksjonen med dagens priser på olje og gass, har departementet derfor laget et grovt anslag. Departementet har tatt utgangspunkt i SSBs statistikk om eksportverdier fra olje og gass. Det medfører at inntekter fra den andelen av petroleumsutvinningen som avsettes nasjonalt er ikke blir inkludert i beregningene. Det er derfor kun gjort beregninger basert på historiske tall – ikke for januar 2022. Det er i anslaget beregningsteknisk lagt til grunn at kortere endringer i petroleumsprisene slår direkte inn på inntektssiden, men at kostnadene ikke endres. En slik forutsetning gjør at én krone i økt eksportverdi tilsvarer én krone i økte nettoinntekter i petroleumsvirksomheten. Det er videre lagt til grunn at SDØE har samme andel av eksportverdiene for henholdsvis olje og gass i perioden. Utbytte fra Equinor er holdt utenfor beregningene. Disse forutsetningene betyr samlet at anslaget for påløpte inntekter for staten forventes være konservativt.
Ifølge SSB var eksportverdien av råolje og naturgass 326 mrd. kroner i 2020 og 825 mrd. kroner i 2021.
For de månedene representanten spør om er tilsvarende tall 36 mrd. kroner i desember 2020, 44 mrd. kroner i januar 2021 og 130 mrd. kroner i desember 2021.
Eksportverdien for januar 2022 foreligger ikke, men olje- og gassprisene til nå i januar 2022 er vesentlig høyere enn gjennomsnittsprisene i januar 2021.
Et grovt anslag for økningen i statens påløpte inntekter fra petroleumsvirksomheten fra 2020 til 2021, som følge av de høyere prisene på olje og gass, blir da i størrelsesorden 420 mrd. kroner. Om lag en femtedel av dette er økte inntekter fra desember 2021 i forhold til desember 2020.