Skriftlig spørsmål fra Bård Ludvig Thorheim (H) til finansministeren

Dokument nr. 15:952 (2021-2022)
Innlevert: 18.01.2022
Sendt: 19.01.2022
Besvart: 27.01.2022 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Bård Ludvig Thorheim (H)

Spørsmål

Bård Ludvig Thorheim (H): Har Norge gitt innspill til EU om sitt syn på utformingen av karbontoll-mekanismen CBAM som ivaretar interessene til norsk industri, og er innspillet gjort tilgjengelig for offentligheten og Stortinget?

Begrunnelse

En av de viktigste rammevilkårene for norsk industri fremover er utformingen av EUs Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). Uavhengig av Norges eventuelle tilslutning til mekanismen vil norsk industri bli vesentlig påvirket. 
Det legges til grunn at regjeringen i fjor høst aktivt har fulgt opp prosesser i EU omkring CBAM og frontet norsk industris interesser. EUs medlemsland er allerede i gang med å diskutere innretningen av mekanismen. For å ha mulighet til å påvirke innretning av ny lovgivning er det viktig å være tydelig og tidlig på banen. 
Dersom Norge lykkes med å påvirke utformingen av CBAM ut fra norsk industris interesser, kan CBAM bli et effektivt instrument for å redusere CO2-utslipp fra andre deler av verden, og samtidig styrke norsk og europeisk industri sin konkurransekraft.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: 2. juli 2021 ble det sendt et brev fra daværende finansminister, klima- og miljøminister og nærings- og fiskeriminister til visepresident Timmermanns i EU-kommisjonen med foreløpige norske posisjoner til et lekket utkast til forslag til CBAM-forordning. Brevet ble publisert på Regjeringens hjemmesider. 14. juli la kommisjonen frem sitt forslag til CBAM-forordning, og Finansdepartementet sendte kommisjonens forslag på høring med frist 15. september. Flere statsråder har senere deltatt på ulike møter med EU der forslaget til CBAM har vært ett av flere tema. CBAM har blant annet vært et tema på det uformelle møtet mellom EFTAs finansministre og ECOFIN 9. november 2021, der statssekretær Erlend Grimstad deltok, på EØS-rådets møte 24. november 2021, der utenriksministeren deltok, og på klima- og miljøministerens reise til Brussel rett før jul.
Regjeringen har ved disse anledningene uttrykt sin forståelse for EUs ønske om å innføre effektive virkemidler for å unngå at ambisjonene i klimapolitikken medfører at utslippsintensiv virksomhet flyttes til land med mindre ambisiøs klimapolitikk og virkemiddelbruk. Regjeringen har samtidig vært tydelig på at mekanismen må være i tråd med regelverket i WTO, slik at en eventuell innføring av mekanismen ikke fører til mottiltak fra land utenfor EU som vil skade verdenshandelen og norsk næringsliv.
Regjeringen følger arbeidet med forslag til CBAM tett og vurderer nå konsekvensene av den foreslåtte innretningen på mekanismen nærmere, med sikte på å utarbeide norske posisjoner til kommisjonens forslag.