Une Bastholm (MDG): 18.1 ble det kjent at Olje- og energidepartementet tilbyr 53 nye utvinningstillatelser på norsk sokkel i konsesjonsrunden TFO 2021. Samtidig har FN slått fast at klimagassutslippene i verden må halveres innen 2030. Innen 2050 må verden bli karbonnøytral.
Når anslår statsråden at produksjonen kan starte på eventuelle funn som gjøres i TFO 2021, og hvor lenge anslår statsråden at produksjonen fra eventuelle funn vil pågå?
Begrunnelse
Det er bred enighet om Parisavtalens ambisjon om å begrense den globale oppvarmingen til maksimalt 1,5 grader. Det innebærer at mesteparten av allerede påviste olje- og gassreserver bli liggende i bakken. Verdens klimaforskere, IEA og FNs generalsekretær mener dette betyr at verdens land må slutte å lete etter fossil energi. Når regjeringen velger å handle i strid med disse rådene bør det foreligge en god begrunnelse. Et avgjørende spørsmål er når oljen i og gassen i eventuelle nye funn vil bli utvunnet.
På kort sikt vil Norge uansett produsere mye olje og gass. Produksjonen på sokkelen er økende og det kan gå mot et nytt toppnivå i den samlede norske produksjonen av olje og gass, selv uten nye oljefunn gjennom denne TFO-runden. (NTB 18.11.21). Men hvis verdens utslipp skal halveres må produksjonen av fossil energi falle raskt i løpet av kort tid. En karbonnøytral verden i 2050 innebærer at det ikke kan slippes ut mer CO2 eller andre klimagasser enn det som samles opp. Det betyr i praksis at verden, i hovedsak, må avvikle bruk av fossil energi i løpet av de neste 28 årene.
Norge har allerede i dag felt som er ventet å produsere olje forbi 2070. For eksempel skal det på Johan Sverdrup-feltet utvinnes 2,7 milliarder fat med olje og gass - altså mer enn 600 000 fat hver eneste dag. Ifølge en beregning fra Naturvernforbundet, vil petroleum fra Johan Sverdrup-feltet gi et samlet utslipp på 1,3 milliarder tonn CO2. Det er 25 ganger Norges årlige utslipp.
I følge BPs beregninger, som ofte er utgangspunkt i beregninger av karbonbudsjetter, utgjorde Norges olje- og gassreserver ved utgangen av 2019 ca. 8,5 milliarder fat olje og 1,5 trillioner kubikkmeter gass. Dette tilsvarer til sammen utslipp av omtrent 6 Gt CO2. Hvis man i tillegg inkluderer uoppdagede ressurser av olje og gass, tilsvarer dette utslipp av 20 Gt CO2. Sett i forhold til at den norske befolkningen kun utgjør 0,069 prosent av verdens befolkning, utgjør disse indirekte utslippene en svært høy andel per person, og en betydelig andel av verdens samlede utslipp.