Sofie Marhaug (R): Benyttet statsministeren møtet med den tyske forbundskansleren til å diskutere kravene fra fagbevegelsen og løftene fra regjeringspartiet Sp om å reforhandle avtaler med Tyskland med mål om å begrense krafteksporten, bedre forsyningssikkerheten og sikre lave, stabile strømpriser her hjemme?
Begrunnelse
Onsdag 19. januar møtte statsminister Jonas Gahr Støre Tysklands forbundskansler Olaf Scholz for å diskutere energisamarbeid. Dette var dagen før fagbevegelsen skulle samles foran Stortinget for å kreve demokratisk, politisk regulering av kraften. Kravene dreier seg blant annet om å stanse i krafteksport ved lav fyllingsgrad, og å gå ut av Acer og EUs energiunion – og heller satse på fortsatt kraftsamarbeid med nabolandene våre. Fagbevegelsen er med rette bekymret for at deregulering og sterkere tilknytning til nye, europeiske prisområder vil føre til industridød på sikt; at den klimavennlige industrien som i dag benytter seg av billig, rein vannkraft risikerer å bli flagget ut og lagt ned om vinterens strømpriskrise fortsetter år etter år.
Ledende politikere fra regjeringspartiet Sp har tatt til orde for å reforhandle konsesjonsavtalene for de siste utenlandskablene. NordLink er blant disse, og konsesjonsavtalen åpner for at denne kan reforhandles av allmenne hensyn. I tillegg har norske myndigheter signert en avtale med blant andre Tyskland i 2015 om å ikke gripe inn i strømmarkedet, selv når prisene er høye. Det er med andre ord flere avtaler mellom Tyskland og Norge som står i veien for demokratisk kontroll over energipolitikken.