Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:967 (2021-2022)
Innlevert: 20.01.2022
Sendt: 20.01.2022
Besvart: 31.01.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): Private klinikker som bruker helsepersonell med etterspurt kompetanse til å utføre prosedyrer og kosmetiske inngrep som ikke har medisinsk betydning, utgjør en mulig ressurs som kan styrke sykehusene og kommunehelsetjenesten i en helsekrise.
Vil regjeringen vurdere å benytte helseberedskapsloven til å hente inn helsepersonell fra private tjenester for å sikre forsvarlig drift av de offentlige helsetjenestene?

Begrunnelse

Helsedirektoratet vurderer nå at verken kommunehelsetjenesten eller sykehusene vil klare å håndtere den forventede omikronbølgen uten at det har negative konsekvenser for i tilbudet til for innbyggerne og anbefaler nå at man er forberedt på å ta i bruk helseberedskapsloven dersom det er nødvendig. Så langt i pandemien har denne loven stort sett blitt brukt til å omdisponere og utvide arbeidstiden til de som allerede jobber i tjenestene. Vi vet at det er stor slitasje hos helsepersonell som har stått i dette i snart to år. Å pålegge disse enda en runde med merarbeid, inndratt ferie og omdisponeringer kan medføre risiko for økt sykefravær og frafall.
Helseberedskapsloven åpner også for å hente inn personell som jobber i private helsetjenester. Så langt vi erfarer er ikke dette blitt tatt i bruk. I Norge finnes det over åtti plastisk-kirurgiske privatklinikker som sysselsetter spesialsykepleiere og leger til inngrep og prosedyrer av hovedsakelig kosmetisk karakter. Dette er anestesisykepleiere, operasjonssykepleiere med tilsvarende kompetanse som dem som har blitt omdisponert internt til å arbeide i intensivavdelingene i helseforetakene. I tillegg finnes det flere hundre klinikker der leger og sykepleiere utfører behandlinger og oppgaver som ikke er medisinsk nødvendige, men av kosmetisk art.
Argumentene for de nasjonale smittevernstiltakene som er innført nå er at kapasiteten i helsevesenet er på strekk og må skjermes. Private klinikker som bruker helsepersonell med etterspurt kompetanse til å utføre prosedyrer og inngrep som ikke har medisinsk betydning, utgjør en mulig ressurs som kan styrke sykehusene og kommunehelsetjenesten i en helsekrise. Dette er aktivitet som kan tas ned uten at det får helsemessige konsekvenser for befolkningen.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Frivillighet har vært, og er, et grunnleggende prinsipp når det gjelder mobilisering av personell under pandemien. Beordring av helsepersonell er et meget inngripende tiltak og alle øvrige og frivillige løsninger for tilgang til helsepersonell bør være uttømt før beordring eventuelt vurderes iverksatt. Det legges også til grunn at partene i arbeidslivet skal involveres i forkant av en eventuell iverksettelse av beordring, og at dialogen med dem skal ivaretas så lenge en eventuell beordringssituasjonen vedvarer.
Helseberedskapsloven er en spesialregulering av behov som kan oppstå ved kriser eller katastrofer. Situasjonen som kan utløse behov for beordring skal være av ekstraordinær karakter der det akutte hjelpebehovet ikke kan dekkes av tilgjengelige ressurser, der ordinære ansvarsforhold og kommandoforhold ikke strekker til, og omlegging eller ekstra tilførsel av ressurser således er nødvendig. De ekstraordinære behovene vil da kreve omdisponering i tråd med helseberedskapsloven, nettopp fordi den ordinære lovgivningen ikke vil strekke til i en slik situasjon.
Dersom departementet skulle finne det nødvendig og forholdsmessig å beordre personell bort fra virksomheter for å hjelpe andre virksomheter, vil ansvaret for beordringen ligge til departementet. Det fordrer at situasjonen er tilstrekkelig alvorlig, at tiltaket er nødvendig for å ivareta liv og helse, og er et forholdsmessig tiltak. Det krever blant annet at nytten forventes å oppveie ulempene.
Gitt utviklingen i pandemien er det ikke noe som tilsier at forutsetningene for å iverksette beordring er til stede nå, og dermed er det heller ikke aktuelt å iverksette beordring av helsepersonell slik situasjonen synes å utvikle seg framover.