Skriftlig spørsmål fra Dagfinn Henrik Olsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:999 (2021-2022)
Innlevert: 21.01.2022
Sendt: 24.01.2022
Besvart: 01.02.2022 av olje- og energiminister Marte Mjøs Persen

Dagfinn Henrik Olsen (FrP)

Spørsmål

Dagfinn Henrik Olsen (FrP): Det må allerede i letefasen legges inn krav om ringvirkninger i form av arbeidsplasser og lokalverdiskapning. Dette kan legges inn som et krav i letelisensene. Det vil da være kjent for alle aktørene og noe de må innrette seg etter.
Vil statsråden ta initiativ til å få på plass regler og krav som gir ringvirkninger og verdiskapning i nord, når aktiviteten forgår i nord?

Begrunnelse

I desember 2021 kom nyheten om at ConocoPhillips dropper basene på Helgeland for de kommende boringene på oljefunnet «Slagugle» og letebrønnen «Peder», begge vest av Vega. CococoPhillips gjorde høsten 2020 det som var årets to største funn av olje og gass, vest av Vega, i brønnene «Slagugle» og «Warka».
Oljeselskapet Wintershall har gjorde vår 2021 et omfattende full av olje og gass på Dvalin Nord, årets største funn på norsk sokkel – også dette vest av Vega. Men ingen av de to aktørene har til hensikt å benytter basene i Sandnessjøen og Brønnøysund.
Arbeiderpartiet og Senterpartiet skriver i Hurdalsplattformen om sine krav til offshore-aktørene:

«Stille strengere krav til oljeselskapene slik at mer av verdiskapingen blir igjen lokalt, og arbeide for ringvirkninger på land. Dette er særlig viktig i nord».

Ut fra uttalelser i media fra politisk ledelse i departementet kan det se ut som om Hurdalsplattformen får lite gjennomslag i de politiske vurderinger som skal legges til grunn i departementet.
Politisk ledelse i departementet redegjørelse ovenfor media om hvordan de forholder seg til basevalg for ConocoPhillips.
Ved nye utbygginger skal selskapene utrede ringvirkninger som del av arbeidet med utbyggingsplanene. Det er ikke de samme krav om utredninger knyttet til enkelte leteboringer eller letekampanjer som gjennomføres. Ender slik boringer opp i funn som bygges ut, for eksempel i Norskehavet, vil de nevnte kravene om utredninger av ringvirkninger gjelde på vanlig måte.
Det må nok også legges inn krav til ringvirkninger i letefasen også, for å sørge for en tidligst mulig lokal verdiskaping.
Skal vi ha legitimitet i nord for å videreutvikle Norges viktigste næring må det gi ringvirkninger i form av arbeidsplasser og verdiskapning i lokalsamfunnene. I forbindelse med aktiviteten sør og vest Norge har det vært en uskrevet regel og en stilltiende aksept for at dette skulle gi arbeidsplasser, verdiskaping, utdanning langs etter kysten i sør og vest Norge.
Når næringen nå har beveget seg nordover opplever en at næringen finner alle unnskyldninger for å ikke legge det samme til grunn.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Hovedmålet i petroleumspolitikken er å legge til rette for lønnsom produksjon av olje og gass i et langsiktig perspektiv. Ringvirkninger på land skapes gjennom lønnsom virksomhet til havs. Om lag 200 000 personer er i dag sysselsatt direkte og indirekte i petroleumsnæringen, om lag 160 000 av disse kan knyttes til aktiviteten på kontinentalsokkelen.
Staten eier olje- og gassressursene på kontinentalsokkelen. Gjennom konsesjonsrunder tildeles utvinningstillatelser til en gruppe selskaper basert på innsendte søknader. Alle utvinningstillatelser gis med et konkret arbeidsprogram. Det tildeles ikke letelisenser etter olje- og gass i Norge; både leting, utbygging og drift skjer under utvinningstillatelser.
En gitt leteaktivitet er relativt begrenset og foregår over et kortere tidsrom. Muligheten for store, langvarige ringvirkninger oppstår først når et kommersielt funn er påvist og blir bygd ut og satt i drift. Det er derfor det ved nye, større utbygginger gjennomføres bredere utredninger og prosesser knyttet til blant annet vurderinger av ringvirkninger. Konsekvensutredningsprosessen som gjennomføres er en viktig del av dette og omfatter også høringer, slik at alle interesserte kan komme med innspill. En slik prosess er ikke hensiktsmessig for en kortvarig leteaktivitet.
For å legge til rette for størst mulig ringvirkninger over tid er det derfor viktig å gjøre nye, kommersielle funn. Det er kun på denne måten man kan få påvist ressurser som igjen gir grunnlag for betydelige ringvirkninger i en utbyggings- og driftsfase. Min viktigste oppgave for å legge til rette for en slik utvikling er å fortsatt gjøre prospektivt areal tilgjengelig gjennom konsesjonsrundene.
Oljeselskapene har ansvaret for å drive leting, utbygging og drift både sikkert og forsvarlig og uten unødvendige kostnader slik at flest mulig nye, lønnsomme funn blir gjort. Samtidig er det viktig at næringen har gode prosesser knyttet til kontraktstildeling også ved leteaktivitet.
Både ved borekampanjer og enkeltboring er det viktig at lokalt og regionalt næringsliv melder seg på og deltar i konkurransen om oppdrag de kan levere på. Det er viktig at oljeselskapene planlegger og gjennomfører sin leteaktivitet slik at lokale og regionale aktører gis mulighet til å delta i konkurranse om sentrale oppdrag.
Jeg vil legge til rette for at norsk petroleumsindustri skal utvikles, til å opprettholde et stabilt og høyt aktivitetsnivå og dermed også store, positive ringvirkninger og arbeidsplasser over hele landet. Med vårt system blir det verdiskaping, ringvirkninger og arbeidsplasser igjen lokalt, det er en retning jeg ønsker å forsterke og som jeg opplever at næringen ønsker å bidra til.