Bengt Rune Strifeldt (FrP): UDI skal forholde seg til regelverket, men når det får slike følger bør man endre regelverket. Denne mannen har tatt Bachelor innen reiseliv, jobbet under utdanning, brukt 100 tusen av egne penger på førerkort til buss, og startet på sykepleierutdanning grunnet pandemien og mindre aktivitet innenfor reiselivet. Etter å ha gått et år og levert to eksamener på sykepleierutdanningen får han beskjed om å forlate Norge fordi utdanningen ikke er en videreføring, hadde han startet på en master innen reiseliv så ville alt vært i orden.
Synes statsråden også at dette er urimelig, og vil statsråden se på regelverket slik at man unngår slike tilfeller fremover?
Begrunnelse
Altaposten skrev 20. januar om Alvin Lim som kom til Alta 5. august 2016 for å studere Arctic adventure tourism ved UiT. Alvin trivdes godt i Alta og hadde et håp om at han kunne bo og arbeide her. Han ville jobbe innenfor turisme og reiseliv, og ville være med på å utvikle Alta som en reiselivsdestinasjon internasjonalt, spesielt i Asia.
Ikke lenge etter at Alvin startet studiene begynte jakten på deltidsarbeid. Jobb fikk han på turistbedriften Bjørnfjell Mountain Lodge i Alta. Først deltid, så fulltid da han fullførte studiene i 2019. Da Norge stengte ned i mars 2020 ble han permittert, samtidig var visumet på tur til å gå ut. Han søkte på nytt visum, og begynte også å se etter andre muligheter til å bli i landet ettersom turistindustrien lå nede med brukket rygg.
Norge mangler bussjåfører, og med 100 000 kroner av egne oppsparte midler brukte han tre måneder på opplæringen han trengte for å få nødvendig førerkort for å kjøre buss, sjåførkort og kjøreseddel. Tilbake i Alta var han på jobbintervju hos Boreal som ønsket å ansette han.
Alvin kontaktet UDI og spurte om det var mulig å søke arbeidsvisum siden Norge manglet bussjåfører, og han kunne få jobb som bussjåfør. Men det sa de nei til, fordi det ikke trengtes noen spesielle egenskaper for å bli bussjåfør. Bussjåfører regnes ikke som faglært.
Etter å ha fått beskjed om at han ikke kunne få visum grunnet jobb som bussjåfør begynte landet å åpne opp, men det var ikke nok gjester på Bjørnfjell til at Alvin kunne jobbe fulltid. Det ble løst med å gi han opplæring i klatreparken som guide. Men da mente UDI at Bjørnfjell og Sarves Alta ikke hadde god nok økonomi til å lønne han. Sommeren 2021 fikk Alvin opplæring i klatreparken som guide, og i tillegg til jobben på Bjørnfjell utgjorde det en 100% stilling.
Men han hadde ennå ikke fått svar på anken sin, så han tok kontakt med UDI og forklarte at han ønsket å studere sykepleie. Han fikk da opplyst at de prioriterer visumsøknadene til studenter som ikke oppholder seg i Norge enda, men at han ville få svar etter hvert. Det skulle ikke være noe i veien for at han kunne starte på sykepleierstudiet.
Med muntlig godkjenning fra UDI begynte Alvin på sykepleierstudiet. Det nye studievisumet var enda ikke i boks. Utvekslingsstudenter får ikke jobbe mer enn 20 timer i uka, noe han valgte å forholde seg til. Han hadde jo fått lovnad om at alt skulle være i orden.
– Plutselig, etter ett semester på sykepleierstudiet, og to leverte eksamener fikk han brev om at han ikke fikk oppholde seg i Norge fordi han har tjent for lite for å kunne fortsette å oppholde seg i Norge, samt at han ikke kan ta nok en bachelorgrad. Han måtte ut av landet innen 10. januar 2022.
Utlendingsdirektoratet opphold, Jonas Folmo i Utlendingsdirektoratet opphold, beklager hvis veiledning deres på telefon har vært uklar eller feil. Folmo uttaler at politikerne har laget er strengt regelverk for innvandring, men at de skal være imøtekommende og veilede brukerne gjennom søknadsprosessen.
Folmo forteller at for å få fornyet oppholdstillatelsen som student, må den nye utdanningen være en videreføring av den påbegynte utdanningen. Det vil for eksempel si studier som startet på en bachelorgrad, og som går videre til en mastergrad. Som hovedregel anses ikke visum på tilsvarende nivå som en videreføring.