Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1021 (2021-2022)
Innlevert: 24.01.2022
Sendt: 25.01.2022
Besvart: 02.02.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Vil statsråden sørge for at helseforetakene i større grad enn det som har vært praksis hittil i pandemien, praktiserer retten til å ha med partner eller nær pårørende under fødsel, slik fødende har rett til etter pasient- og brukerrettighetsloven?

Begrunnelse

I løpet av pandemien har besøksbegrensningene på sykehusene ført til at svært mange kvinner har måttet føde alene. En fødsel er et av de sterkeste øyeblikkene foreldre kan oppleve i livet, og det skjer ikke veldig ofte. Mange foreldre har under pandemien blitt frarøvet det som de i fellesskap skulle delt som et stort øyeblikk og et minne for livet. Det bør ikke være noen som helst tvil om at kvinner bør få ha med sin aller nærmeste under fødselen.
I dag er det allerede lovfestet at man har rett til å ha med partner under fødsel i pasientloven, men sykehusenes praksis har vist at dette ikke er noe helseforetakene nødvendigvis legger til grunn i en smittesituasjon. Fødende kvinner har altså hatt rett til å ha med seg partner, men blitt nektet sin rett på grunn av helseforetakenes praktisering av regelverket. Helseforetakene har et ansvar ifølge smittevernloven § 7-3 for å lage en plan for hvordan fødselsomsorgen skal gjennomføres på en smittevernfaglig måte. I denne planen bør det vurderes hvordan fødeinstitusjonene skal ivareta retten til å ha med seg partner/nær pårørende.
Andelen fødselsdepresjoner har skutt i været under pandemien, og mange kvinner gruer seg nå til å føde på bakgrunn av erfaringene de har gjort seg. Det er noe jeg håper statsråden tar på alvor.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Pandemien har dessverre medført at helseforetakene har måttet innføre noen restriksjoner på deltakelse og besøk i føde/barselavdelingene av hensyn til smittevern. Dette var særlig nødvendig i perioden før flertallet av helsepersonell og befolkningen var vaksinert. Partner/støtteperson har allikevel som hovedregel fått være med på hele eller den aktive delen av fødselen, selv om det har vært unntak.
I dagens situasjon forutsetter jeg at tidligere praksis vedrørende tilstedeværelse enten er eller vil bli gjeninnført nå. Det er også viktig å lære av erfaringene med smitteverntiltak på fødeavdelingene under pandemien, og om disse kan ha vært praktisert for strengt. Jeg vil også se på regelverket og vurdere om det er behov for å tydeliggjøre at ledsager skal kunne delta under fødsel.
For mer utfyllende svar viser jeg til mitt svar på skriftlig spørsmål nr. 995 fra representanten Sandra Bruflot.