Skriftlig spørsmål fra Tage Pettersen (H) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:1025 (2021-2022)
Innlevert: 25.01.2022
Sendt: 25.01.2022
Besvart: 02.02.2022 av barne- og familieminister Kjersti Toppe

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Direktoratet for e-helse meldte i en høringsuttalelse til barnevernsloven i 2019 at det oppstår utfordringer med digitalisering og tilgangsstyring der den eller de med foreldreansvar ikke er nærmest til å ivareta barnets interesser. Problemstillingen er blant annet blitt aktualisert under koronapandemien, med meldinger om at det er vanskelig for fosterforeldre å få ut testresultater på koronatestene.
Hva akter statsråden å gjøre for å sikre at de som til enhver tid har foreldreansvar også har tilgang til barnas helseopplysninger?

Begrunnelse

På helsenorge.no får man svar på sine tester og prøver. I forbindelse med korona har dette gjort at man raskt får svar på testene sine. Flere fosterforeldre med ansvaret for barn som bor i et permanent fosterhjem forteller at det er vanskelig å få ut testresultatet på koronatesten. Fosterforeldre har, i likhet med foreldre og andre med foreldreansvaret, rett til innsyn i helseopplysninger om fosterbarnet.
Denne problemstillingen ble løftet av direktoratet for e-helse i deres høringsinnspill til ny barnevernslov i 2019, der de blant annet skrev:

«Foreldres tilgang til barns opplysninger er basert på informasjonselementer om relasjonsknytning i Folkeregisteret – dvs. foreldreansvar etter folkeregisterloven § 3-1. Dette for å ivareta lovfestet taushetsplikt i pasientlovgivningen og kravene til konfidensialitet etter personvernforordningen.»

«Utfordringen med digitalisering og automatisk tilgangsstyring oppstår der den eller de med foreldreansvar ikke er nærmest til å ivareta barnets interesser. Det er tilfeller hvor det er viktig å unngå å tilgjengeliggjøre opplysninger da det ikke vil være til barnets beste og kan true barnets sikkerhet, at foreldre får tilgang til informasjonen. Dette kan være tilfellet når det treffes vedtak om omsorgsovertakelse. Det finnes ikke et alternativ for relasjonsknytning i Folkeregisteret i dag for barn hvor omsorgen er overtatt av barnevernet, men hvor de biologiske foreldrenes foreldreansvar fremdeles er intakt.»

«Direktoratet mottar regelmessig henvendelser fra helse- og omsorgssektoren som utrykker bekymringer knyttet til at biologiske foreldre fortsatt får tilgang til barns opplysninger når daglig omsorg er overtatt av barnevernet.»

«Utfordringen oppstår fordi det ikke foreligger noen meldeplikt fra barnevernet til Folkeregisteret når det fattes vedtak om omsorgsovertakelse, og det da følgelig heller ikke finnes noen samlet oversikt over barn som er tatt ut av foreldrehjemmet eller et informasjonselement man kan basere tilgangsstyring på.»

Kjersti Toppe (Sp)

Svar

Kjersti Toppe: I dag er tilgang til Helsenorge og helseopplysningar om barnet kopla opp mot foreldreansvaret slik det vert registrert i Folkeregisteret, jf. folkeregisterloven § 3-1. Helseopplysningar om barnet er relevant informasjon for den eller dei som utøver den daglege omsorga for barnet, men dei som utøver den daglege omsorga har ikkje alltid foreldreansvar. Eit vedtak om omsorgsovertaking, eller ei avtale om overføring av dagleg omsorg for eit barn, vert ikkje registrert i Folkeregisteret.
Fosterforeldre utøver den daglege omsorga for barnet på vegne av barnevernstenesta ved omsorgsovertaking, eller på vegne av foreldra der fosterheim blir nytta som hjelpetiltak. Sjølv i dei tilfella der omsorga for barnet vert overført til barnevernstenesta, er normalordninga at foreldra beheld foreldreansvaret for barnet. Dette er mellom anna grunngjeve med at det å ta frå foreldra foreldreansvaret er eit særleg inngripande tiltak, og at foreldra til barnet difor i mange saker er nærast til å ta dei mest grunnleggande personlege val på vegne av barnet, som val av skulegang, trustilhøyrsle. Hurdalsplattforma slår fast at regjeringa vil innføre ei eiga fosterheimslov som betre ivaretar fosterbarna og fostarfamiliane sine rettar.
Helseinformasjon er sensitiv informasjon som ikkje må kome på avvege. Samstundes må ein sjå på om det er andre som treng tilgang enn dei som i dag får slike opplysningar. Eg forstår godt at dette er eit behov fosterforeldre kan ha. Eg har allereie teke kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet og Finansdepartementet for å diskutera løysingar, herunder om det er mogleg å sikra tilgang for dei som treng det, og korleis ei treffsikker tilgang kan sjå ut.