Bjørnar Moxnes (R): Er det fattet noe vedtak om å ekskludere skadde veteraner som ikke lenger er i aktiv tjeneste, fra Forsvarets behandlingstilbud IMPS; hvor mange skadde veteraner har fått behandling eller konsultasjoner hos IMPS siden 2015 og hvor mange konsultasjoner og behandlinger er til sammen gitt til veteraner utenfor aktiv tjeneste i denne perioden?
Begrunnelse
Etter at NATO fra 1999 ikke lenger begrenser sitt kjerneoppdrag til kollektivt selvforsvar i tråd med Atlanterhavspakten artikkel 5, men åpnet for militær maktbruk mot stater utenfor NATOs område, har Norge deltatt i en rekke krigsoperasjoner under USAs og NATOs ledelse i utlandet. I Afghanistan-undersøkelsen som ble offentliggjort i oktober 2021 kom det frem at antallet psykisk skadde norske veteraner fra Afghanistan-krigen fortsatt øker betydelig. Aftenposten kalte økningen i andelen norske veteraner med psykiske plager «en dyster utvikling».
Institutt for militærpsykiatri og stressmestring (IMPS) har fagansvaret for psykiatri i Forsvaret, og har lenge vært et viktig behandlingstilbud for psykisk skadde krigsveteraner med behov for behandling.
På Forsvarets nettsteder står det følgende om IMPS:
«Vi er et supplement til sivil spesialisthelsetjeneste, og har regionale team lokalisert fem ulike steder i landet. Her kan du få tilbud om målrettet og avgrenset behandling av psykiske helseplager, uavhengig av om du er stadig tjenestegjørende eller veteran.»
Dette er et tilbud mange veteraner benytter seg av, ikke minst på grunn av mangelen på adekvat behandlingstilbud i det sivile helsevesenet.
I forbindelse med Afghanistan-undersøkelsen sa Forsvarssjef Eirik Kristoffersen at Norge skal gå «motsatt vei» av USA, der det det militære har en større del av ansvaret for behandling av skadde veteraner. Dette har skapt en viss tvil om hvorvidt Forsvaret planlegger å redusere eller eliminere behandlingstilbudet til psykisk skadde veteraner, og den siste tiden har Rødt blitt kontaktet av personer i veteranmiljøet som forteller om at flere skadde veteraner nå blir nektet behandling ved Forsvarets IMPS.
Spørsmålsstilleren er tilhenger av målsetningen om at det sivile helsevesenet skal gi et bedre behandlingstilbud for skadde veteraner enn i dag. Samtidig er det svært bekymringsverdig, dersom Forsvarets behandlingstilbud for skadde veteraner nå plutselig trappes ned eller forsvinner, uten at det har skjedd noen oppgradering av det sivile helsevesenets tilbud som kan kompensere for dette.