Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1071 (2021-2022)
Innlevert: 28.01.2022
Sendt: 28.01.2022
Besvart: 04.02.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Samtlige partier i Oslo bystyre, med unntak av Høyre, har vedtatt å beholde Ullevål sykehus.
Kan statsråden avklare om det jobbes internt i regjeringen for å overstyre Oslo kommune med en statlig reguleringsplan med konsekvens av å nedlegge Ullevål sykehus til fordel for et nytt storsykehus på Gaustad?

Begrunnelse

I mai 2021 fattet et stort flertall av Oslo bystyre å bevare Ullevål sykehus. Nasjonale myndigheter har i lengre tid prøvd å presse frem en nedleggelse av Ullevål sykehus, for å bygge et nytt storsykehus på Gaustad.
De nye sykehusplanene for et storsykehus er sterkt omstridt både blant fagfolk og innbyggere. Med en langsiktig sykehusplan for Oslo og Østlandet, er det viktig at man danner et bredt og robust flertall. I sykehusstriden rundt Ullevål sykehus er ikke det tilfellet.
Når et stort flertall i lokaldemokratiet stiller seg imot statlige planer, er det nødvendig å lytte til lokaldemokratiet og finne løsninger innbyggerne kan slutte seg om. Dessverre er det mye som tyder på at statsråden ikke engang vil høre til sine egne partikolleger i lokaldemokratiet i Oslo.
Sykehus er noe som angår oss alle. Da er det viktig av politikere på statlig nivå lytter til brukerne av sykehusene. Det er tross at de det angår. For Fremskrittspartiet er det helt grunnleggende å støtte opp om vedtak som er fattet lokalpolitikere, og stanse statlig overstyring.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Ny sykehusstruktur i Oslo ble vedtatt i 2016, etter flere års planlegging. Planarbeidet ble gjennomført i dialog med Oslo kommune. Det var også Oslo kommune som pekte på Aker som et alternativ til Ullevål for lokalisering av et lokalsykehus i høringsrunden til idéfasen for Oslo universitetssykehus i 2014. Oslo kommune frarådet samtidig en samling på Ullevål. I januar 2016 anbefalte byrådet i Oslo den strukturen som senere samme år ble bekreftet i foretaksmøtet. Også i 2018 støttet Oslo kommune planene. Ny sykehusstruktur i Oslo innebærer et samlet og komplett regionsykehus med lokalsykehusfunksjoner på Gaustad, nytt stort lokalsykehus på Aker og et spesialisert kreftsykehus på Radiumhospitalet. I tillegg skulle det etableres ny regional sikkerhetsavdeling og de private ideelle sykehusene i Oslo skulle styrkes og utvikles.
Mange av Oslos innbyggere har et forhold til Ullevål sykehus. De første byggene ble bygget i 1880-årene – og vil kunne stå der lenge videre. Men gode sykehustjenester gis av dyktige fagfolk, som har behov for oppdaterte sykehusbygg. Det er det ikke ved Ullevål i dag. Brukerutvalget ved sykehuset støtter vedtatt løsning og ønsker et samlet regionsykehus. Jeg vil også gjøre representanten Hoksrud oppmerksom på at virksomheten ved Ullevål sykehus skal fordeles og flyttes til nye Aker sykehus og nye Rikshospitalet. Det vil også bli overført virksomhet til Radiumhospitalet og det planlegges også med at det skal flyttes virksomhet far Ullevål sykehus til det nye Livsvitenskapsbygget. Det er altså ikke riktig at Ullevål legges ned for å bygge nytt sykehus på Gaustad.
Helse Sør-Øst og Oslo universitetssykehus har brukt mye ressurser på å planlegge for strukturen som ble vedtatt i 2016. Nå er utbygging av Klinikk- og protonbygg på Radiumhospitalet i gang. Stortinget har vedtatt lånerammer til gjennomføringen av fase 1 av nye Aker og nye Rikshospitalet og ny regional sikkerhetsavdeling. Oslo universitetssykehus skal også inn i det nye Livsvitenskapsbygget som nå bygges på Gaustad og i den nye legevakten som Oslo kommune bygger på Aker. Oslo universitetssykehus skal bruke mer enn 40 mrd. kroner på investeringstiltak i Oslo. Det er omfattende og ressurskrevende prosesser som er igangsatt. Det er helt nødvendig med forutsigbarhet for å kunne gjennomføre planene innenfor de rammene som satt. Forutsigbarhet er også viktig med tanke på en langsiktig investeringsplan for hele Helse Sør-Øst. Helse Sør-Øst har omfattende planer utenfor Oslo med planlagte investeringstiltak bl.a. ved Sykehuset Telemark, Akershus universitetssykehus, Sykehuset Innlandet, Sørlandet sykehus og Sykehuset Østfold..
Planene som det nå arbeides med i Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst, har som nevnt fått støtte fra Oslo kommune en rekke ganger. Høringsinnspill fra Oslo kommune har vært avgjørende for den vedtatte strukturen, der Aker-tomten ble valgt på bekostning av Ullevål. Oslo kommune har igangsatt bygging av storbylegevakt på Aker. Nå ønsker et flertall i Oslo bystyre nytt sykehus på Aker og å beholde Ullevål. Dette vil gi en sykehusstruktur i Oslo som vil kreve mer ressurser i form av penger og fagfolk, enn det som brukes andre steder, og som vil påvirke investeringsplanene ellers i Helse Sør-Øst. Jeg vil i denne sammenheng understreke at det er staten ved Helse Sør-Øst som har ansvar for å sikre gode spesialisthelsetjenester til innbyggerne i Oslo og region Sør-Øst, ikke Oslo kommune, og at dette gjennomføres innenfor rammer som fastsettes i Stortinget.
Planene på Aker og Gaustad er nå inne i en reguleringsprosess. Jeg legger til grunn at reguleringssakene blir behandlet i Oslo bystyre som en plansak og ikke som en sak om sykehusstrukturen i Oslo. Dette spørsmålet har Oslo kommune uttalt seg om på det tidspunktet i prosessen der strukturen var på høring. Regjeringen ønsker nå framdrift og realisering av sykehusplanene i Oslo.