Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1081 (2021-2022)
Innlevert: 28.01.2022
Sendt: 31.01.2022
Besvart: 07.02.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Hvordan vil justisministeren sikre at klimaforandringer, i form av både grenseoverskridende klimarisiko og lokale ekstremvær tilknytta risiko, blir omfattet av arbeidet til den nye beredskapskommisjonen?

Begrunnelse

Regjeringen har nedsatt en totalberedskapskommisjon. Kommisjonen skal vurdere og fremme forslag til hvordan samfunnets samlede ressurser kan og bør innrettes for å videreutvikle samfunnssikkerhet og beredskap.
I mandatet til utvalget er klimaendringene, vår tids største utfordring, kun pekt på en gang.
Er det noe pandemien har lært oss er det hvordan klimaendringer kan samspille med andre prosesser, som en global av pandemi, og føre til store beredskapsrelevante utfordringer. Matvarekrise, som er under oppseiling nå er et dramatisk eksempel på dette, drevet frem av sviktende avlinger pga. klimaendringer, redusert arbeidskraft mobilitet, stor prisøkning på kunstgjødsel bl.a. pga. klimaavgifter. I tillegg kommer de økende lokale ekstremvær beredskapsutfordringene vi har sett det siste tiåret. Det er derfor viktig at kommisjonen innarbeider klimaperspektivet i alle sine vurderinger.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Regjeringen har nedsatt Totalberedskapskommisjonen for at den skal vurdere hvordan våre samlede beredskapsressurser kan benyttes best mulig for å videreutvikle samfunnssikkerhet og beredskap. Kommisjonen skal ta utgangspunkt i en vurdering av dagens utfordringsbilde nasjonalt og internasjonalt. I dette inngår blant annet betydningen av teknologisk utvikling herunder digital sikkerhet, utviklingen av den sikkerhetspolitiske situasjonen, globalisering, urbanisering og klimaendringer.
Utfordringsbildet illustrer at samfunnssikkerhetsfeltet favner vidt, og involverer en lang rekke aktører. I mandatet understrekes det derfor at kommisjonen – på bakgrunn av en vurdering av risiko og vesentlighet – skal konsentrere innsatsen til det den selv anser som de mest sentrale utfordringene for Norge i et totalberedskapsperspektiv, enten det er bestemte sektorutfordringer eller tverrsektorielle problemstillinger.
Dette er viktig for at kommisjonen skal kunne gi tydelige og konkrete anbefalinger om hva som bør prioriteres i arbeidet med beredskap fremover, slik den bes om i mandatet.
Jeg vil understreke at kommisjonen også er bedt om å etablere nødvendig kontakt og samarbeid med relevante pågående prosesser, som forsvarskommisjonen som er nedsatt for å forberede grunnlaget for en ny langtidsplan for Forsvaret fra 2025 og videre arbeid innenfor forsvarssektoren, samt oppfølgingen av Koronakommisjonens arbeid.
I tillegg har Riksrevisjonen annonsert at den 3. mars i år vil fremlegge resultatene av en undersøkelse av myndighetenes arbeid med å tilpasse bebyggelse og infrastruktur til et klima i endring. Riksrevisjonens vurderinger vil også kunne være viktige innspill til Totalberedskapskommisjonens arbeid. Regjeringen vil komme tilbake til hvordan den vil følge opp Riksrevisjonens funn og tilrådninger.