Skriftlig spørsmål fra André N. Skjelstad (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1082 (2021-2022)
Innlevert: 28.01.2022
Sendt: 31.01.2022
Besvart: 03.02.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

André N. Skjelstad (V)

Spørsmål

André N. Skjelstad (V): På hvilken måte mener statsråden at en forskriftsendring er godt nok for å unngå at fastleger blir ilagt bøter for en liten feil i utskriving av blå resept, og vil statsråden ta initiativ til å sette håndhevingen av regelverket på vent til den eventuelle forskriften trer i kraft?

Begrunnelse

Det vil etter mitt syn være mer hensiktsmessig at regjeringen kommer tilbake til Stortinget med forslag om å reversere vedtaket som ble gjort av Stortinget i 2019, fremfor å sende en forskrift på høring, vente på innspill, for så å gi instruks om at gjeldende lov ikke skal etterfølges.
Ettersom dette vil ta litt tid vil det kanskje være hensiktsmessig at statsråden sender ut et rundskriv om at ingen fastleger skal ilegges bøter ved den minste feil i utskrivning av blåresepter, ettersom loven fortsatt står som den gjør.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Regjeringen skal lojalt følge opp de lover som er vedtatt av Stortinget. Jeg er imidlertid opptatt av at denne ordningen ikke skal gi fastlegene ekstrabelastning, eller skape utrygghet for pasientene. Jeg vil derfor sette i gang en prosess for å endre forskriften og retningslinjene, slik at vi kan skape en trygghet for at ingen leger vil bli ilagt gebyr under normale omstendigheter.
Folketrygdloven § 25-6 a gir hjemmel for ileggelse av overtredelsesgebyr. Bestemmelsen fastslår at det er behandleren som kan ilegges gebyret og fastsetter skyldkravet. Det fremgår også av loven at nærmere bestemmelser om utmåling og betaling av overtredelsesgebyr fastsettes i forskrift.
Det er forskriften som fastsetter den øvre utmålingsrammen for gebyret. Jeg mener at den øvre utmålingsrammen er for høy og vil foreslå at taket for denne rammen settes ned.
Det er Helfo som skal gjøre en skjønnsmessig vurdering av om overtredelsesgebyr skal ilegges og de forholder seg til en «virkemiddelpyramide» som spenner fra informasjon og veiledning på den ene siden til tap av retten til å praktisere for folketrygdens regning og anmeldelse i siste instans. Vedtak om tap av retten til å praktisere for folketrygdens regning får også rettsvirkninger på alle lovens stønadsområder, som f.eks. retten til å skrive legeerklæringer knyttet til blant annet sykepenger, arbeidsavklaringspenger og uføretrygd. Jeg mener at det bør forskriftsfestes at Helfo ikke skal kunne hoppe over trinn i denne pyramiden med mindre det foreligger særlige grunner som er gjort tydelige i forskrift og retningslinjer. Det betyr at det både skal være gitt informasjon og det skal være gitt pålegg om endring av praksis, før overtredelsesgebyr kan ilegges. Et overtredelsesgebyr kan således kun ilegges om pålegg om endret praksis aktivt ikke er fulgt opp.
Jeg har merket meg at Legeforeningen mener at en midlertidig suspensjon av retten til å forskrive på blåresept, generell eller for spesifikke grupper legemidler, er en mer egnet reaksjon enn gebyr. Dette vil jeg se nærmere på.
Jeg har merket meg at legene oppfatter overtredelsesgebyr som en svært streng personlig reaksjon. Dette vil også tas med i vurderingen.
Jeg viser til at Helsedirektoratets retningslinje for utmåling og betaling av gebyret må revideres i tråd med forskriftsendringene. Helsedirektoratet og Helfo har fått beskjed om at det ikke skal skrives ut overtredelsesgebyr til leger etter dagens regelverk.
Forslag til endringsforskrift og revidert retningslinje vil bli sendt på offentlig høring og dersom det i høringsprosessen dukker opp momenter av betydning for lovhjemmelen skal vi se nærmere på det.