Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Mener statsråden at det er adgang til å innhente rustester fra elever med grunnlag i samtykke, særlig sett hen til personvernregelverket?
Begrunnelse
I sitt svar til meg på skriftlig spørsmål av 06.12.21 skriver kunnskapsministeren at:
«Dersom elever skal avgi urinprøve i forbindelse med rustesting, må det foregå på frivillig basis etter at det foreligger et informert samtykke fra eleven.»
Med dette åpner statsråden altså for at rusprøve innhentet med samtykke er tillatt etter dagens regler.
Etter personvernforordningens fortalepunkt 43 følger det at:
«For å sikre at et samtykke gis frivillig bør det ikke utgjøre et gyldig rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger i et bestemt tilfelle dersom det er en klar skjevhet mellom den registrerte og den behandlingsansvarlige, særlig dersom den behandlingsansvarlige er en offentlig myndighet og det derfor er usannsynlig at samtykket er gitt frivillig med hensyn til alle omstendigheter som kjennetegner den bestemte situasjonen […].»
I sine retningslinjer 05/2020 uttaler personvernrådet at:
«Recital 43 clearly indicates that it is unlikely that public authorities can rely on consent for processing as whenever the controller is a public authority, there is often a clear imbalance of power in the relationship between the controller and the data subject. It is also clear in most cases that the data subject will have no realistic alternatives to accepting the processing (terms) of this controller. The EDPB considers that there are other lawful bases that are, in principle, more appropriate to the activity of public authorities.»
Jeg mener videre at offentlige myndigheter som hovedregel ikke bør bruke kontrakter for å avtale seg bort fra rettigheter eller som grunnlag for inngrep i rettigheter. Særlig ikke når det er snakk om barn og ungdom.