Skriftlig spørsmål fra Roy Steffensen (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:1121 (2021-2022)
Innlevert: 02.02.2022
Sendt: 02.02.2022
Besvart: 10.02.2022 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Roy Steffensen (FrP)

Spørsmål

Roy Steffensen (FrP): Kan statsråden fremskaffe oversikt over hvor mange organisasjoner som får støtte over statsbudsjettet i 2022, hvor mye de får totalt sett, samt en oversikt over hvor mye de 50 største mottakerne får i støtte, samt siste tilgjengelige årsresultat og egenkapital på disse?

Begrunnelse

Viser til mitt spørsmål til kulturministeren, Dokument nr. 15:993, som ble eksemplarisk besvart. Hvis det er mulig ønsker jeg tilsvarende type tabell for besvarelsen av dette spørsmålet, da med en ekstra kolonne som viser egenkapital.
Dette kan være et noe omfattende spørsmål som inkluderer flere departementer, og jeg har derfor stor forståelse om svarfristen på seks dager fravikes med god margin.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Årlig utbetaler staten om lag en tredjedel av statsbudsjettet i form av tilskudd og stønader. Dette gis som tilskudd til kommuner og fylkeskommuner, stønader til privatpersoner, tilskudd til helseforetak samt tilskudd til andre, herunder organisasjoner.
Utforming og forvaltning av tilskuddsordninger og enkeltstående tilskudd er regulert i bestemmelsene om økonomistyring i staten (bestemmelsene), kapittel 6. Hovedregelen er at tilskudd tildeles og utbetales gjennom tilskuddsordninger i tråd med en rekke krav. For tilskuddsordninger skal det blant annet fastsettes et tilskuddsregelverk og det skal være en tilskuddsforvalter. I tilskuddsordninger fordeles tilskuddsbevilgningen normalt på flere søkere på grunnlag av åpne søknadsprosesser og kjente tildelingskriterier. Slike tilskudd tildeles etter søknader som behandles av en tilskuddsforvalter, og hvem som mottar tilskudd er dermed ikke bestemt på forhånd. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring har anslått at det per 2018 eksisterte om lag 600 tilskuddsordninger, som ble forvaltet av 90 tilskuddsforvaltere. Bestemmelsene om økonomistyring i staten inneholder et fåtall unntaksbestemmelser som blant annet omfatter enkeltstående tilskudd der tilskuddsmottaker er navngitt i bevilgningsvedtaket eller omtalt i budsjettproposisjonen på en slik måte at tilskuddsbevilgningen må anses øremerket denne mottakeren. Det utbetales årlig et betydelig antall tilskudd iht. unntaksbestemmelsene.
Selv om Finansdepartementet årlig innhenter aggregert regnskapsinformasjon om hvilke beløp som er utbetalt, sortert på kapitler og poster, vil det ikke være mulig å skille ut private eller frivillige organisasjoner basert på tilgjengelig informasjon. Mye av informasjonen om hvilke organisasjoner som får støtte og hvilke beløp som utbetales til den enkelte vil være informasjon som kun finnes hos den enkelte tilskuddsforvalter. Siden det er et stort antall tilskudd og tilskuddsforvaltere, vil det være en tid- og ressurskrevende oppgave å fremskaffe informasjon om hvilke organisasjoner som mottar støtte over statsbudsjettet.
For 2022 vil det uansett være umulig å nå gi en besvarelse på samme måte som Dokument nr. 15:993, dvs. en fullstendig oversikt over hvor mange organisasjoner som vil motta vedtak om støtte over statsbudsjettet, hvilket beløp dette totalt vil utgjøre eller hvem som vil være de 50 største mottakerne. Dette skyldes at a prosessene for 2022 rundt mottak og behandling av søknader fra organisasjonene og utbetaling ikke er ferdigstilt hos mange tilskuddsforvaltere. Enkelte tilskuddsordninger har dessuten løpende søknadsfrister eller flere frister fordelt utover året. I noen tilfeller kan det også oppstå situasjoner der utbetalt tilskudd blir lavere enn bevilgningene. Informasjonen som etterspørres av stortingsrepresentanten, vil derfor først være mulig å innhente og utarbeide etter at regnskapet for 2022 er avlagt. Som nevnt vil det i så fall være en tid- og ressurskrevende oppgave som ville gått utover andre viktige oppgaver.