Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1137 (2021-2022)
Innlevert: 03.02.2022
Sendt: 03.02.2022
Besvart: 11.02.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Hva vil justisministeren gjøre for å sørge for at ofrene av NAV-skandalen, som feilaktig ble dømt som følge av feiltolkingen av EØS-regelverket, får strøket dommen fra Strafferegisteret?

Begrunnelse

I Dagbladet 3. februar 2022 forteller et av ofrene for NAV-skandalen at hun til tross for at hun er offisielt frikjent for bedrageridommen, så er ikke denne slettet fra strafferegisteret.
Vedkommende har fått opplyst av politiet hun står oppført i politiets register som dømt og frikjent, men at politiet ikke kunne gi svar på om hun er oppført i strafferegisteret, DNA-registeret og fingeravtrykk-registeret.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg har forståelse for at personer som er feilaktig dømt i NAV-sakene, og som senere har blitt frifunnet, kan ønske å få opplysninger i politiets registre slettet. Departementet vil undersøke nærmere om det kan og bør gjøres noe med praksis eller regelverk på dette punkt.
Jeg gjør likevel oppmerksom på forskjellen mellom det at en opplysning er registrert hos politiet, og det at registreringen får betydning for personen det gjelder, eksempelvis fordi den fremgår på politiattest. Jeg understreker at saker man er frifunnet for, ikke vil fremgå av noen politiattest.
Politiet, som alle offentlige etater, har behov for oversikt over sakene de har behandlet og sakshistorikken. Det kan også være viktig for de som er registrert, for eksempel i forbindelse med erstatning for uberettiget strafforfølgning.
Dersom en person først er blitt dømt for et forhold, men så – etter gjenåpning – blir frikjent, vil opplysninger om saken, herunder at det er avsagt dom på frifinnelse, fremgå av straffesaksregisteret. Straffesaksregisteret inneholder en oversikt over og overordnet informasjon om alle straffesaker som er opprettet. Registeret gir en oversikt over saksgangen i alle straffesaker, og danner også grunnlag for en rekke statistikker.
Tilsvarende vil det fremgå av reaksjonsregisteret dersom en person er frifunnet i en gjenåpnet sak. Reaksjonsregisteret inneholder opplysninger om fysiske og juridiske personer som er ilagt straff, andre strafferettslige reaksjoner eller andre tiltak som følge av lovbrudd. Også endringer av ilagte reaksjoner skal registreres. Opplysninger i registeret benyttes blant annet i forbindelse med vandelskontroll. Som nevnt vil imidlertid opplysninger om frifinnelser ikke fremgå av politiattester.