Skriftlig spørsmål fra Marian Hussein (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1163 (2021-2022)
Innlevert: 04.02.2022
Sendt: 07.02.2022
Besvart: 15.02.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Marian Hussein (SV)

Spørsmål

Marian Hussein (SV): Kan statsråden redegjøre for om det er et politisk ønske at behandlingstilbudet i Helse Sør-Øst ikke lenger skal foregå i distriktene?

Begrunnelse

Tyrilistiftelsen har vedtatt å avvikle institusjonstilbudet “Frankmotunet” i Folldalen der de har en avtale med Helse Sør-Øst RHF om femten pasientplasser. Dette har ført til et stort engasjement fra ansatte og tidligere pasienter for å berge plassen og flere saker i media der tidligere pasienter forteller om viktigheten av å ha et slikt tilbud som ligger landlig til med mulighet for fritidsaktiviteter og felleskap.
Ifølge Tyrili.no soer stiftelsens styreleder at styrets rolle er å sikre den langsiktige driften av Tyrili og begrunner beslutningen om nedleggelse av Frankmotunet med to forhold. Ifølge styreleder er ikke lokalisering eller bygningsmasse i tråd med oppdragsgivers føringer og de krav som stilles i kommende anbudskonkurranser. Det blir videre fortalt av styreleder at helsetjenester forventes å bli tilbudt i nærheten av pasientens hjemsted, og nær offentlige tjenester som kollektivtransport og lege/sykehus. I tillegg stilles det krav om at bygningsmassen må være byggteknisk oppdatert (Tek17).
Daglig leder ved Tyrilistiftelsen, sier til VG 31. januar at stiftelsen de siste årene har møtt et ganske annet krav om beliggenhet fra de offentlige helseforetakene som betaler for behandlingsplassene deres. Daglig leder sier at det er et klart ønske at plassene skal ligge i nærheten av der brukerne bor og i nærheten av andre helsetjenester. Derfor har Tyrilistiftelsen bedt Helse Sør-Øst RHF om aksept for å avvikle virksomheten ved Frankmotunet slik at de 15 pasientplassene der flyttes til Tyrilihaugen, med begrunnelse om at de har mistet 8 pasientplasser med Helse Midt-Norge RHF ved Frankmotunet og 20 plasser med Oslo kommune ved Tyrilihaugen.
Ifølge Arbeidets Rett 02.februar, har Helse Sør-Øst RHF svart et brev til Tyrilistiftelsen 28 januar og kan ikke godkjenne en endring som innebærer flytting av et betydelig antall døgnplasser 16 mils kjørevei, selv om det skjer innenfor samme sykehusområde. De ber heller om at det blir redegjort for en løsning der pasientplassene de har en avtale om på Tyrilihaugen i Mesnali overføres til Frankmotunet. Viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF Jan Frich gjør det klart at foretaket ikke har lagt slike føringer som både styreleder og daglig leder mener at helseforetaket har gjort overfor Tyrilistiftelsen.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Det er de regionale helseforetakenes ansvar å sørge for helsehjelp innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). De regionale helseforetakene må ut fra lokale behov gjøre en faglig vurdering av om de selv har god nok kapasitet til å gi befolkningen et godt tilbud, eller om tjenesten bør anskaffes fra ideelle eller private tjenesteleverandører.
Helse- og omsorgsdepartementet har ikke gitt noen føringer som tilsier en sentralisering av døgntilbudet innen rusbehandling. Tvert imot, i oppdragsdokumentet til de regionale helseforetakene for 2022 stiller vi et krav om å sørge for gode basistjenester (akutt, poliklinisk, ambulant og døgn) innen TSB i alle helseforetak. Dette skal sikre gode og likeverdige helsetjenester over hele landet. I tillegg skal helseforetakene styrke rusbehandlingstilbudet til barn og unge, og utvikle rutiner for samhandling mellom somatiske avdelinger, psykisk helsevern og TSB.
Jeg har som mål å sikre gode og likeverdige helsetjenester over hele landet. Innen rusfeltet innebærer dette en kombinasjon av gode basistjenester innen TSB nær der pasientene bor, og samtidig et tilbud for pasienter som har behov for geografisk avstand fra rusmiljø over noe tid. For mange pasienter er det viktig at behandlingstilbudet er lokalisert nærmere byer, nærmere andre helsetilbud og nærmere der brukerne bor. For andre pasienter er det et selvstendig poeng at behandlingstilbudet er lokalisert i geografisk avstand fra tilgang til narkotika, kriminalitet og rusmiljø.
Regjeringen vil støtte opp om ideell sektor, og vi er opptatt av at frivillige og ideelle tilbydere innen helsesektoren skal ha gode rammevilkår og gis grunnlag for forutsigbar drift. Blant annet har Tyrilistiftelsen nylig inngått en omfattende avtale med Helse Midt-Norge RHF. Når det gjelder den omtalte saken om avvikling av institusjonstilbudet ved Frankmotunet i Folldalen, er det beslutninger Tyrilistiftelsen selv har tatt. Samtidig berører det gjeldende avtaleforhold med Helse Sør-Øst RHF. Jeg er kjent med at det er planlagt en videre dialog mellom Helse Sør-Øst og Tyrilistiftelsen om hvordan gjeldende avtaleforpliktelser kan ivaretas fremover.
For øvrig viser jeg til svar på spørsmål nr. 1166 og nr. 1181.