Skriftlig spørsmål fra André N. Skjelstad (V) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1202 (2021-2022)
Innlevert: 09.02.2022
Sendt: 09.02.2022
Besvart: 11.02.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

André N. Skjelstad (V)

Spørsmål

André N. Skjelstad (V): Kan statsråden redegjøre for om Utlendingsnemndas praksis i asylsaker om lengeværende barn vil bli gjennomgått, med henblikk på om praksisen er for streng i favør av innvandringsregulerende hensyn i saker hvor barnets beste skal veies opp mot innvandringsregulerende hensyn?

Begrunnelse

Mustafa Hasan innvandret til Norge sammen med familien sin da han var seks år gammel i 2008. Utlendingsnemnda (UNE) avslo i 2019 Hasans søknad om oppholdstillatelse i Norge fordi moren hans oppga feil informasjon om nasjonaliteten deres da familien kom til landet. Dette førte til store protester over hele landet. UNEs avslag på oppholdstillatelse ble kjent ugyldig av Oslo tingrett, slik at saken ble behandlet på nytt i UNE. I det nye vedtaket innvilget UNE søknaden om oppholdstillatelse.
Utlendingsloven skal sikre at det skal tas særlig hensyn til barnets beste i asylsaker om lengeværende barn. Mustafa-saken har etterlatt et inntrykk av at Utlendingsnemndas praksis er for streng i favør av innvandringsregulerende hensyn i saker hvor barnets beste skal veies opp mot innvandringsregulerende hensyn. Mustafa Hasan var prisgitt et solid støtteapparat og stor mediedekning. Ikke alle andre lengeværende barn er så heldige. Det kan derfor synes som om det er et behov for å gjennomgå om Utlendingsnemndas praksis faktisk er i samsvar med intensjonene i lovverket, for å unngå flere slike saker i fremtiden.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Regjeringen vil at Norge skal være en pådriver for at rettighetene til barn på flukt blir ivaretatt. Saker som omfatter barn skal prioriteres høyt, og saksbehandlingen skal være rettssikker, rask og effektiv, slik at barn og unges liv ikke blir satt på vent.
Det følger av Hurdalsplattformen at regjeringen vil sikre at barnets beste er et grunnleggende hensyn i behandlingen av asylsaker som berører barn, og at praksis skal gjennomgås når det gjelder vurderinger av barnets beste for å sikre at det gjøres konkrete og individuelle vurderinger i hver enkelt sak.
I tildelingsbrevet for 2022 har jeg bedt Utlendingsdirektoratet (UDI) om å lyse ut et oppdrag hvor oppdragstaker skal gå igjennom et visst antall vedtak fra UDI og Utlendingsnemnda (UNE), med sikte på å avdekke hvorvidt det gjøres tilstrekkelige konkrete og individuelle vurderinger av hensynet til barnets beste i hver enkelt sak. Dette oppdraget vil bli spesifisert i et eget brev fra departementet.  
Jeg har for øvrig også i tildelingsbrevene for 2022 til UDI og UNE bedt om at etatene rapporterer om hvordan de ved behandling av saker sikrer at barnets beste er et grunnleggende hensyn i asylsaker som berører barn. Dette vil etatene gi en beskrivelse av i sine årsrapporter for 2022.