Ingunn Foss (H): Kan statsråden vise til hvor mange brukere av domstolene som har fått økt reisevei til nærmeste tingrettssted som følge av domstolsreformen?
Begrunnelse
Senterpartiet begrunner forslaget om å reversere domstolsreformen blant annet med at lang reisevei til domstolen fører til dårligere rettssikkerhet. På spørsmål i Klassekampen 5. februar 2022, om hensynet til arbeidsplasser i distriktet begrunner forslaget om reversering, svarer Senterpartiets justispolitiske talsperson, Else Marie Rødby, følgende:
«Eg trur i alle fall det er eit omsyn som kommunane vektlegg når dei no leverer sine høyringssvar. Rundt alle domstolane har du mange fagmiljø av advokatar, dommarar, påtalemyndigheit, tolkar og fleire andre, og dette er sjølvsagt viktige kompetansearbeidsplassar mange stader. Så er det også eit rettstryggleiksspørsmål, som handlar om at folk skal ha god tilgang til å delta i sakene i domstolen. Lang reiseveg og utgifter knytt til advokaten sin reiseveg, det er noko som særleg kan vere utfordrande for sårbare grupper. Denne typen spørsmål var aldri debattert då dei borgarlege gjennomførte domstolsreforma».
Reisevei brukes også som argument i Rødbys debattinnlegg «Rettssikkerheten ivaretas best i selvstendige domstoler», som er blitt sendt til flere aviser. I innlegget skriver Rødby følgende:
«Det at barn skal slippe å bruke en hel dag eller to på å reise til og fra rettssaker i det som ofte er vanskelige perioder i livet, er et gode ikke en trussel mot barns rettssikkerhet.»