Skriftlig spørsmål fra Hege Bae Nyholt (R) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1224 (2021-2022)
Innlevert: 10.02.2022
Sendt: 11.02.2022
Besvart: 18.02.2022 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe

Hege Bae Nyholt (R)

Spørsmål

Hege Bae Nyholt (R): Når kommer opptrappingsplanen som både stortinget og regjeringen har vedtatt, og mener statsråden fremdeles at regjeringens mål om 1 000 nye fagskoleplasser årlig over fem år er i tråd med behovet i arbeidslivet?

Begrunnelse

Regjeringen skriver i Hurdalsplattformen at de ønsker å gjennomføre en opptrappingsplan i tråd med arbeidslivets behov – men tallfester sin ambisjon til tusen nye fagskoleplasser årlig over fem år.
Aldri før har Norge utdannet flere mennesker enn de siste 10 årene. Likevel oppgir 6 av 10 bedrifter i NHOs kompetansebarometer at de har udekket kompetansebehov. Fem av ti NHO-bedrifter har behov for fagskoleutdannede. I 2020 vedtok stortinget et intensjonsvedtak om en opptrappingsplan på 1 000 nye fagskoleplasser i året over fem år. I fjor ble det samme vedtatt i Hurdalsplattformen.
Det uavhengige analyseselskapet Samfunnsøkonomisk analyse, SØA, gjennomført en helhetlig analyse av styringssystemer og insentivstrukturer for dimensjonering av utdanningstilbudet i Norge. I rapporten utgitt 26. januar 22’ gis anbefalinger for bedre dimensjonering knyttet til henholdsvis videregående opplæring, fagskolesektoren og universitets- og høyskolesektoren. En hovedkonklusjon i rapporten er at å styrke fagskolene framstår som det viktigste tiltaket for utdanningssystemet som helhet. Fagskole er også det utdanningsnivået hvor NHO-bedriftene manglet flest folk i 2020.

Ola Borten Moe (Sp)

Svar

Ola Borten Moe: Hurdalsplattformen har store ambisjoner for høyere yrkesfaglig utdanning. Fagskolene kan på en god måte møte den enkeltes behov for kortere og arbeidslivsrettet utdanningstilbud, godt tilpasset den livssituasjonen de er i. Regjeringen vil i tråd med ambisjonene i Hurdalsplattformen prioritere en utvikling av både kvaliteten og kapasiteten i høyere yrkesfaglig utdanning for å møte fremtidens kompetansebehov. Høyere yrkesfaglig utdanning skal ha en sentral rolle i arbeidet med livslang læring og utbygging av utdanning i hele landet. Midler til nye studieplasser vil på ordinær måte bli vurdert i arbeidet med de årlige statsbudsjettene.
I tråd med Stortingets behandling av Meld. St. 9 (2016–2017) Fagfolk for fremtiden – Fagskoleutdanning gjennomføres det nå en evaluering av tiltakene i meldingen. Evalueringens delrapport 2 legges frem våren 2022 og skal blant annet se på om finansieringssystemet bidrar til en god sammenheng mellom tilbud og etterspørsel i sektoren. Jeg er opptatt av at nye studieplasser skal treffe kompetansebehovet i arbeidslivet over hele landet.