Skriftlig spørsmål fra Hans Andreas Limi (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:1237 (2021-2022)
Innlevert: 11.02.2022
Sendt: 11.02.2022
Besvart: 18.02.2022 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Hans Andreas Limi (FrP)

Spørsmål

Hans Andreas Limi (FrP): Kan statsråden redegjøre for hvor sannsynlig det er at både oljeinntektene faller og pensjonsfondets verdi reduseres i tiden fremover?

Begrunnelse

I 2021 hadde pensjonsfondet en solid vekst og hittil i 2022 har oljeprisen økt betraktelig. I følge uttalelsen fra rådgivende utvalg for finanspolitiske analyser vil inntektene fra petroleumsnæringen falle samtidig som verdien av oljefondet kan reduseres i tiden fremover.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Utsiktene for petroleumsvirksomheten er redegjort for i Nasjonalbudsjettet kapittel 2.6. Det anslås at petroleumsproduksjonen øker markert frem mot 2024, for deretter gradvis å gå ned, se figur 2.11B. Anslagene for de fremtidige petroleumsinntektene er usikre og avhenger av den videre utviklingen i petroleumsproduksjon, priser og kostnader.
Usikkerheten for finanspolitikken knyttet til verdien av Statens pensjonsfond utland er i Nasjonalbudsjettet 2022 belyst både med historiske tall (standardavvik) og modellsimuleringer, se avsnitt 3.1.2. Norges Bank har i halvårsrapporten for Statens pensjonsfond utland i 2021 beregnet at forventet standardavvik til årlig nominell avkastning er 10,6 pst. Det innebærer at svingninger i fondets avkastning på inntil 10,6 pst. vil være vanlig i enkeltår, og at en må forvente enda større svingninger i om lag ett av tre år.
Rådgivende utvalg for finanspolitiske analyser la frem sin første uttalelse med vurderinger av den langsiktige bærekraften i statsfinansene og om finanspolitikken er forenlig med slike hensyn den 3. februar. Utvalget var særlig opptatt av handlingsregelen og sårbarheten ved at en stor andel av statsbudsjettet finansieres med overføringer fra Statens pensjonsfond utland (SPU). I bakgrunnstekst 4 til utvalgets uttalelse drøftes usikkerheten knyttet til verdien av fremtidig oljeproduksjon og usikkerhet knyttet til verdien på Statens pensjonsfond utland, se blant annet avsnitt 2.1 i bakgrunnsrapport 4.
Utvalget benytter en simuleringsmodell utviklet av Finansdepartementet til å belyse usikkerheten i finansmarkedene for verdien av SPU. Realverdien av SPU simuleres med utgangspunkt i statistiske fordelinger for utviklingen i finansmarkedene, i tillegg til prognoser for statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten og beregningstekniske forutsetninger om uttak fra fondet. Utvalgets har i sin rapport beregnet sannsynligheter for at realverdien av SPU er lavere om 15 og 30 år sammenlignet med verdien ved utgangen av første halvår 2021, se figur 9A i utvalgets bakgrunnsrapport 4. Sannsynligheten for at realverdien av SPU i 2051 er lavere enn i dag, anslås til i underkant av 30 pst., mens sannsynligheten for at SPU er halvert i verdi anslås til om lag 3 pst. Sannsynlighetene for fall er noe lavere frem mot 2036.